FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Morski krajolici" Tihomira Lončara

SVETA NEDJELJA, 17. studenog 2005. (Hina) - U galeriji Kratis u Sv.Nedjelji kod Samobora večeras je otvorena izložba istaknutog hrvatskogslikara srednje generacije Tihomira Lončara na kojoj je likovnojpublici predstavio novi ciklus od stotinjak ulja na platnu na temu''Morski krajolici''.
SVETA NEDJELJA, 17. studenog 2005. (Hina) - U galeriji Kratis u Sv. Nedjelji kod Samobora večeras je otvorena izložba istaknutog hrvatskog slikara srednje generacije Tihomira Lončara na kojoj je likovnoj publici predstavio novi ciklus od stotinjak ulja na platnu na temu ''Morski krajolici''.

''Novi ciklus posvećen je mediteranskoj slikovitosti, uvalama, tragu mora, arhitekturi povijesnog pamćenja, vegetaciji uz obalu, kamenu. Lončar se odužio toj svečanosti ljepote snagom umjetničke interpretacije'', kazao je likovni kritičar Stanko Špoljarić otvarajući izložbu.

Slikajući Dalmaciju, Lončar traži situacije u kojima pejsaži nose jeku života, gdje prizori zaustavljenog vremena odišu stoljećima i hodom čovjeka. Lončar prati mjene dana, svjetlom i bojom vidljive na plohama kamenih fasada i krošnjama drveća...U centar zbivanja ističe zvonike, crkvice na hridi, tipične dalmatinske kuće, navodi Špoljarić.

Sam Lončar kaže kako su njegovi krajolici u potpunosti izmišljeni i da su oni ''sintetska slika njegovog doživljaja prostora''.

''Koristeći se temeljnim elementima tog krajolika kao što je kamen, drvo, more, nebo, kuća - vlastitom imaginacijom stvaram slike koje emaniraju duh i karakter tog podneblja'', kazao je autor.

''Ove su slike nastale na 20-godišnjem kontinuiranom radu na motivu krajolika. Motiv sam interpretirao unutar svog likovnog načina koristeći se bojom i oblicima koji su plod tog kontinuiteta'', rekao je Lončar ističući kako je vodilja cijelog novog ciklusa ''ljepota'' koja je danas protjerana iz slikarstva.

Lončareva izložba u galeriji Kratis ostaje otvorena do 2. prosinca.

Tihomir Lončar rođen je 1953. u Vinagori, u Zagrebu je završio Školu za primjenjenu umjetnost i diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u klasi prof. Vasilija Jordana. Samostalno izlaže od 1985. u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegov bogati opus obilježile su dvije velike izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt i u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u drugoj polovici 1990-ih i dvije monografije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙