FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D o p u n a HNA5964: SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Molimo korisnike da koristedopunjeni SKV s viješću o akciji Greenpeacea usmjerenoj premahrvatskom brodu u Poljskoj.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Molimo korisnike da koriste dopunjeni SKV s viješću o akciji Greenpeacea usmjerenoj prema hrvatskom brodu u Poljskoj.

Nadopunjeni SKV emitiramo u cijelosti.

ZAGREB, 17. studenoga 2005. (Hina)- Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Aktivisti organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace zaustavili su u Poljskoj hrvatski brod koji je, prema neslužbenim podacima, prevozio genetski modificiranu soju, objavilo je u četvrtak navečer hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Po riječima glasnogovornice MVPEI-a Ivane Crnić, nadležna lučka kapetanija potvrdila je veleposlanstvu u Poljskoj da je riječ o hrvatskom brodu "Hope". Ministarstvo pokušava stupiti u kontakt s kapetanom kako bi njemu i posadi broda pružilo konzularnu pomoć, rekla je Ivana Crnić u telefonskoj izjavi za Hinu dodajući kako će ostale pojedinosti vezane uz incident biti poznate u petak. Kako je u "Dnevniku" objavio HTV, Greenpeaceovi aktivisti zaustavili su i blokirali ispred poljske luke Gdynia brod "Hope" s dvadesetak hrvatskih članova posade. Prema HTV-u, Greenpeace je akciju prekinuo zbog lošeg vremena i najavio da će blokadu broda u vlasništvu splitskog Jadroplova nastaviti u petak. Incident je na svojim internetskim stranicama potvrdila i ta globalna organizacija za zaštitu okoliša, koja navodi da brod iz Argentine prevozi 25.000 tona genetski modificiranog sojina sjemena opasnog za zdravlje i traži da ga brod vrati u Argentinu.

BEČ - Novo izvješće misije OESS-a o napretku koje je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju međunarodnih obveza pozitivnije je od svih dosadašnjih, rečeno je u četvrtak u raspravi na redovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a u Beču, na kojem je donesena odluka o produžetku mandata Misije OESS-a u Hrvatskoj na sljedeću godinu. Voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis Vilallonga naglasio je da su u Hrvatskoj postignuti "spektakularni pomaci" u ispunjavanju obveza međunarodne zajednice na svim područjima. On je posebice, kao najznačajnije aspekte suradnje, istaknuo otvorenost i transparentnost u suradnji s hrvatskim vlastima s kojima se projekti zajednički dogovaraju, dodajući da se u pogledu perspektiva rad misije može privoditi kraju, o čemu će se polovicom sljedeće godine ponovno raspravljati.

BRUXELLES - Hrvatski pregovarači za poglavlje obrazovanje i kulturu poručili su u četvrtak, nakon što je u Bruxellesu završena druga faza screeninga za to poglavlje, da će Hrvatska u predstojećem razdoblju morati posvetiti veliku pozornost cjeloživotnom učenju, koje postaje jedan od prioriteta Europske unije. Voditelj radne skupine za obrazovanje i kulturu Petar Turčinović rekao je u Bruxellesu da cjeloživotno učenje postaje jedna od ključnih zadaća u EU te je stoga Hrvatska pripremila strategiju za cjeloživotno obrazovanje. Turčinović ističe da je Hrvatska odlučila povećati izdvajanja za obrazovanje s 4,4 posto BDP-a na 4,9 posto, a tome treba pridodati kredite koje je dobila od međunarodnih institucija te sredstava koja bi mogla povući iz europskih programa za cjeloživotno učenje.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić razgovarao je u četvrtak navečer s pomoćnikom glavnog tajnika UN-a Mizselom Kalmanom o stanju u regiji te o sadašnjim i budućim UN-ovim programima u Hrvatskoj. Kalman je nakon susreta s Mesićem rekao kako je posebno bilo riječi o projektima UN-ova Programa za razvoj (UNDP). Po njegovim riječima tri su područja na kojima treba produbiti suradnju UN-ova Programa za razvoj i Hrvatske: u pripremama Hrvatske za euroatlanske integracije, pri čemu osobitu pozornost treba posvetiti područjima koja su stradala u ratu, zatim u borbi protiv nezaposlenosti te u pripremama Hrvatske za to da ubuduće bude zemlja donator koja bi pomagala siromašnim državama.

DEN HAAG/ZAGREB - Veteran američke diplomacije Herbert Okun rekao je u četvrtak na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) kako su UN i međunarodni mirovni posrednici krajem 1991. i početkom 1992. bili protiv "preuranjenog" priznavanja Hrvatske. Na pitanje Radićeve braniteljice Mire Tapušković je li točno da je glavni tajnik UN-a 1991. pozvao zemlje članice tadašnje Europske zajednice da se suzdrže od preuranjenog priznavanja četiri republike bivše Jugoslavije koje su željele neovisnost, Okun je odgovorio potvrdno. On je istaknuo da je takva preporuka došla i od Badinterove komisije, te da se ona odnosila i na BiH i Makedoniju, dok je za Sloveniju procijenjeno da ona zaslužuje priznanje.

DEN HAAG/ZAGREB - Talijanski sudac Fausto Pocar u četvrtak je izabran za predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), naslijedivši na tom mjestu suca Theodora Merona iz SAD-a, koji je sudom predsjedavao u protekle četiri godine.

LJUBLJANA - Slovenska pučka stranka (SLS), jedna od članica u koaliciji premijera Janeza Janše, predložila je strankama vladajuće koalicije da usvoje rezoluciju o granici s Hrvatskom u kojoj je izneseno da cijeli Piranski zaljev pripada Sloveniji, a isto tako i naselja južno od rijeke Dragonje koja je - kako se navodi u prijedlogu rezolucije - Hrvatska "samovoljno okupirala" gradnjom "ilegalnog" graničnog prijelaza Plovanija. Predsjednik Slovenska pučka stranka i ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da očekuje da će njihov prijedlog rezolucije biti usuglašen među strankama u vladi i da će nakon toga biti upućen oporbenim strankama. Pučka stranka sada predlaže među ostalim da Mura bude granična rijeka i da se poništi dogovor o uvažavanju stanja katastarskih granica na tom području.

LJUBLJANA - Velike trgovine, supermarketi, u Sloveniji će od početka sljedeće godine biti zatvoreni nedjeljom i blagdanima, odlučila je u četvrtak slovenska vlada, potvrdivši tako rezultat referenduma na kojemu se prije dvije godine za takvo rješenje odlučila većina birača. Ministar gospodarstva Andrej Vizjak novinarima je izjavio da će trgovine smjeti raditi samo 10 nedjelja i praznika na godinu, a u ostale neradne dane bit će zatvorene. Iznimka su trgovine do 200 četvornih metara površine koje prodaju hranu i životne potrepštine u okviru benzinskih crpki, na aerodromima, u bolnicama, graničnim prijelazima i turističkim centrima na koje se ograničenja neće odnositi.

SARAJEVO - Europska komisija odobrit će platformu za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom 21. studenoga a stvarni početak pregovora može se očekivati već do kraja ovog mjeseca, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Fabrizio Barbaso, glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje pri Europskoj komisiji. Nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, Barbaso je kazao da bi se moglo dogoditi da i sami pregovori budu dovršeni razmjerno brzo, možda već za pet mjeseci. Od vlasti BiH očekuje se međutim da u tom razdoblju nastave provoditi već započete reforme jer bez toga neće biti zadovoljavajućeg ishoda pregovora.

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ponovno je u četvrtak u Sarajevu razmatrala pitanje privatizacije "Energopetrola" i zaključila da nema razloga za izmjenu odluke o prodaji te tvrtke hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL, priopćeno je nakon sjednice vlade održane iza zatvorenih vrata. Vlada je ustvrdila da u zaključcima Zastupničkog doma federalnog Parlamenta o "Energopetrolu" nema novih elemenata koji bi utjecali na izmjenu ranije odluke niti su ponuđeni elementi koji bi učinili realnim neki drugi model sanacije odnosno privatizacije te tvrtke. Federalna je vlada također zaključila da ugovor o sanaciji "Energopetrola" putem dokapitalizacije treba sadržati i odredbe o zaštiti domaćeg tržišta, sukladno međunarodnim standardima i zakonima BiH u oblasti trgovine naftnim derivatima.

PRIŠTINA - Zastupnici Skupštine Kosova u četvrtak su jednoglasno prihvatili Rezoluciju kojom se traži da Kosovo bude neovisna i suverena država, a u donošenju tog dokumenta, koji će biti platforma za pregovore o statusu Kosova, sudjelovali su i predstavnici svih manjina osim Srba koji već mjesecima bojkotiraju rad Skupštine. U Rezoluciji, Skupština Kosova zahtijeva od međunarodne zajednice da podupre ostvarivanje "volje naroda Kosova za neovisnom i suverenom državom" i uz to se nude jamstva za poštivanje prava manjina i za očuvanje stabilnosti u regiji. Navodi se također da se Deklaracija temelji na volji naroda iskazanoj na referendumu 1991. godine, na pedesetogodišnjoj oslobodilačkoj borbi kao i na zadnjem oslobodilačkom ratu koji je vodila Oslobodilačka vojska Kosova.

PRIŠTINA - Odbornici Zajednice srpskih općina i naselja na Kosovu i članovi Udruga raseljenih Srba donijeli su u četvrtak, u sjevernom dijelu Mitrovice, Deklaraciju o opstanku Srba na Kosovu i odbacili dokument kojim Skupština Kosova traži da ono postane neovisna i suverena država. "Kosovo je bilo, jest i bit će dio Srbije", a "jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova od albanskih institucija neprihvatljivo je i neobvezujuće za Srbe te predstavlja napad na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti u kojoj se konstatira da je Kosovo sastavni dio srpske države", stoji u srpskom dokumentu.

TUNIS - Francuska organizacija za obranu prava novinara Reporteri bez granica (RSF) osudila je u četvrtak u Tunisu, u prisutnosti mnogih kolega, "petnaest zemalja neprijateljica interneta", postavivši na podu jedne od prostorija palače u kojoj se od 16. do 18. studenoga održava Svjetski summit o informacijskom društvu, veliku kartu svijeta na kojoj su te zemlje označene crnom bojom. Među tim zemljama je i Tunis, domaćin summita koji bi trebao doprinijeti širenju informatičke tehnologije u siromašnijim zemljama. Osim Tunisa, to su Bjelorusija, Burma, Kina, Kuba, Iran, Libija, Maldivi, Nepal, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

MADRID - Španjolski dužnosnici opovrgnuli su u četvrtak izvješća da su zrakoplovi kojima je CIA navodno prevozila islamske teroriste u više navrata sletjeli na Gran Canariu i druge španjolske otoke, dok španjolsko pravosuđe nastavlja istragu o tim navodima. Pravosuđe istražuje deset slučajeva u kojima su zrakoplovi u razdoblju od siječnja 2004. do siječnja 2005. godine zastali na Majorci, no dnevni list El Pais tvrdi da su zrakoplovi sa zatvorenicima znali sletjeti i na Tenerife i Ibizu. Prema istom izvoru, piloti su prije slijetanja svoje letove radio vezom opisali kao "zatvorske operacije".

ANKARA - Potpredsjednik turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul sirijskom je predsjedniku Basharu al Assadu u Damasku prenio američka upozorenja da bi se mogao naći u situaciji sličnoj Sadamu Huseinu ako ne bude surađivao u međunarodnoj istrazi ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, piše u četvrtak u svom elektronskom izdanju istanbulski list Hurriyet. Gul je, navodi Hurriyet, po povratku u Ankaru naglasio da bi sadašnji sirijski problemi, ako se pravodobno ne otklone, mogli postati kronični i opasni za širu regiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙