FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac u srijedu je pozvao na smirivanje stanja i dijalog nakon šeste uzastopne noći nemira u siromašnim pariškim predgrađima koji su pokrenuli snažnu svađu među ministrima u vladi. Ulični sukobi, koje je izazvala smrt dvojice mladića dok su navodno bježali pred policijom nakon mjesnog obračuna, proširili su se na druge dijelove siromašnih predgrađa na sjeveru i istoku Pariza, priopćila je policija. Nemiri su u prvi plan izvukli snažno suparništvo između premijera Dominiquea de Villepina i njegovog zamjenika, ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, koje očekuje borba za položaj predsjednika Republike 2007. godine. "Zakon se mora provoditi čvrsto i u duhu dijaloga i poštovanja", prenio je Chiracove riječi na redovnom tjednom sastanku vlade njezin glasnogovornik Jean-Francois Cope.

DEN HAAG/ZAGREB - Suđenje "vukovarskoj trojci" bivših časnika JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu nastavljeno je u srijedu protuispitivanjem sjedokinje optužbe Binazije Kolesar, koja je 1991. bila glavna sestra vukovarske bolnice. Branitelji trojice optuženih ispitivali su svjedokinju o evidenciji podataka o pacijentima bolnice, o liječenju ranjenika izloženih djelovanju zabranjenih vrsta oružja u Vukovaru, o pokušajima da se među predviđene za evakuaciju ubace lažni ranjenici, i drugim temama. Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će tužitelj Marks Moore izvesti novog svjedoka, za koje je danas najavljeno korištenje mjera zaštite.

DEN HAAG/ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) prihvatilo je žalbu Tužiteljstva na odluku o privremenom oslobađanju bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, optuženog za ratne zločine na Kosovu. U odluci Žalbenog vijeća, koja je objavljena u srijedu, zaključuje se da prvostupanjsko vijeće nije primjereno vrednovalo Pavkovićeve ranije izjave da se nikada neće predati, činjenicu da se predao 18 mjeseci nakon podizanja optužnice i to pod nerazjašnjenim okolnostima pa se njegova predaja ne može smatrati dobrovoljnom. Pavković je prebačen u Haag 25. travnja ove godine. Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem suca Theodora Merona, također je zaključilo kako bi bilo pogrešno vjerovati da Pavković neće ugrožavati svjedoke, jer je ranije prijetio svima koji bi ga izručili Haagu.

DEN HAAG/ZAGREB - Haški sud (ICTY) zakazao je za 16. studenoga izricanje presude umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u hercegovačkim selima Grabovici i Uzdolu, u rujnu 1993. Halilovića (53) se tereti po zapovjednoj odgovornosti u jednoj točki za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja, zbog ubojstva 33 Hrvata u Grabovici, kod Jablanice, 8. i 9. rujna 1993., i ubojstva 29 Hrvata u selu Uzdol, kod Prozora, 12. rujna 1993. tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH. Halilović se dobrovoljno predao Haškom sudu 25. rujna 2001., na prvom pojavljivanju se izjasnio da nije kriv, a na privremenu slobodu pušten je 13. prosinca 2001.

BEOGRAD - Vijeće ministara Državne zajednice Srbije i Crne Gore osnovalo je u srijedu Povjerenstvo za ispitivanje međunacionalnih incidenata u Vojvodini, koje bi trebala istražiti sve incidente od 2004. godine i predložiti mjere za sprječavanje međunacionalnih incidenata. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je novinarima da su određeni rokovi za rad povjerenstva te dodao da je na sjednici Savjeta ministara bilo riječi i o ostvarivanju prava manjina u obrazovnom sustavu, o službenoj uporabi jezika, kao i o uključivanju mađarske zajednice u pravosuđe i policiju. Ljajić je najavio da će se u ponedjeljak, 7. studenoga sastati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, kojima će se dati "svi odgovori na pitanja iznesena u njihovoj deklaraciji".

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek pozvao je međunarodnu zajednicu da u interesu cijele regije podrži njegov plan za rješenje statusa Kosova. "Ako ga međunarodna zajednica usvoji i u dogovoru s obje strane provede, onda bi se sama u velikoj mjeri oslobodila tog opterećenja", rekao je Drnovšek u srijedu na konferenciji za novinare, dodajući da je njegov prijedlog uravnotežen i da je u interesu Srbije i Kosova koji se moraju, kako je rekao, osloboditi hipoteke prošlosti, te tako omogućiti da se cijela regija okrene k Europi. Drnovšekov plan predviđa uvjetnu neovisnost Kosova u roku pet godina uz jednu vrstu autonomije za kosovske Srbe, s pretpostavkom jake novčane potpore međunarodne zajednice.

LJUBLJANA - Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Stjepan Mesić i Janez Drnovšek, trebali bi se u četvrtak, 10. studenog, neformalno sastati, javila je u srijedu slovenska novinska agencija STA, pozivajući se na ured slovenskog predsjednika. Sastanak Mesića i Drnovšeka, na kojemu bi dva predsjednika trebala pokušati dati doprinos rješenju otvorenih pitanja između dviju država, načelno je dogovoren u Zagrebu prilikom nedavnog sastanka predsjednika srednjoeuropskih država. Tada je najavljeno da će se dva predsjednika naći negdje u blizini državne granice. O Drnovšekovu susretu s Mesićem u četvrtak će na redovnoj sjednici raspravljati i slovenska vlada.

KERBALA - Najmanje su 23 osobe poginule, a 46 ih je ozlijeđeno u srijedu u eksploziji automobila bombe ispred šijitske muslimanske džamije u iračkom gradu Musayyibu, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova. "Automobil je eksplodirao ispred džamije", potvrdio je glasnogovornik ministarstva obrane. Napad se dogodio zadnjeg dana muslimanskog svetog mjeseca ramazana kada se stanovništvo pripremalo za trodnevni ramazanski Bajram.

BRUXELLES - Europska unija je rekla u srijedu da je "spremna odigrati svoju ulogu" u nadzoru granice između Gaze i Egipta kako bi se omogućilo ranije otvaranje graničnog prijelaza u Rafahu. Europska komisija je u svojoj izjavi pozdravila napredak u razgovorima Izraela i palestinskih vlasti o uvjetima kretanja ljudi i robe u južnom dijelu pojasa Gaze. Povjerenica za vanjske odnose EU-a Benita Ferrero-Waldner rekla je da će viši dužnosnici EU-a sljedećih dana posjetiti regiju kako bi ispitali "opcije" za ulogu EU-a u ponovnom otvaranju i učinkovitom upravljanju granicom. Otvaranje graničnog prijelaza u Rafahu pružit će Palestincima određenu slobodu kretanja bez izraelskog nadzora po prvi puta u više desetljeća.

BERLIN - Iran će unatoč pritisku Sjedinjenih Država i Europske unije da obustavi svoj nuklearni program u nuklearnom postrojenju u Isfahanu od sljedećeg tjedna početi s obradom nove količine urana, izjavili su diplomati u srijedu. "Počevši od idućeg tjedna Iranci će započeti novu fazu obrade urana u Isfahanu", izjavio je europski diplomat upoznat s rezultatima inspekcije UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Iran niječe da želi proizvesti nuklearno oružje i ustraje na tome da su njegovi planovi ograničeni na mirnodopsku proizvodnju električne energije no priznao je da je tijekom 18 godina prikrivao mnoge nuklearne aktivnosti od IAEA-a.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu se, tijekom radnog posjeta Australiji, susrela u Melbourneu s guvernerom savezne zemlje Viktorije, Johnom Landyem, s predsjednicom parlamenta Victorije, Monicom Gould, te s gradonačelnikom grada Melbournea, Johnom Soaom. Kako je priopćeno, ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s procesom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, reformskim procesima u Republici Hrvatskoj te odnosima u jugoistočnoj Europi. Prilikom susreta razgovaralo se o odnosima Republike Hrvatske i Australije te je izražena želja za jačanjem bilateralne suradnje, poglavito na području gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙