FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: suglasnost za povećanje plaća državnih revizora

ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danasnakanu Vlade da kroz izmjene Zakona o plaćama ovlaštenih državnihrevizora tim državnim službenicima vrati plaće na razinu iz 2001.,odnosno poveća ih za prosječno 20 posto.
ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas nakanu Vlade da kroz izmjene Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora tim državnim službenicima vrati plaće na razinu iz 2001., odnosno poveća ih za prosječno 20 posto.

Vlada predlaže da se ovlaštenim revizorima plaće vrate na razinu na kojoj su bile do 2001., kada su vraćeni u sustav plaća državnih službenika, čime su im plaće u prosjeku smanjene za 20 posto.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Ante Žigman kazao je kako je namjera Vlade ispraviti nepravde prema revizorima, osigurati financijsku neovisnost Državnog ureda za reviziju i tako ojačati ulogu tog tijela, što, kaže, traži i EU.

Izvijestio je da se predlaže 8,8 postotno povećanje koeficijenta za revizore, za 9,5 posto povećao bi se koeficijent za izračun plaća viših revizora, dok bi se plaća pomoćnika glavnog državnog revizora uskladila s plaćom pomoćnika ministra.

Za provedbu predloženih izmjena Vlada iz proračuna u idućoj godini namjerava izdvojiti tri milijuna kuna.

Klubovi su u raspravi pozdravili povećanje plaća revizora, ističući nužnost njihove financijske samostalnosti u obavljanju odgovornog posla, posebno u reviziji pretvorbe i privatizacije.

Damir Kajin (IDS) drži da taj korak treba biti samo početak u ispravljanju nepravdi i otklanjanju nelogičnosti u sektoru plaća u državnoj upravi, primjerice u policiji, obrazovanju, carini, medicini.

Pero Kovačević (HSP) prozvao je bivšu koalicijsku Vladu da je revizorima nanijela veliku nepravdu, rekavši da "kuloarske priče" govore da se na smanjenje revizorskih plaća bivša vlast odlučila kada je revizija obuhvatila "jednu tajnicu u jednom ministarstvu, koja se osvetila reviziji". 'Pravaš' vjeruje da će veće plaće podići i stručnost revizora, "jer ne možemo dobiti stručnjaka u državnoj upravi ako ga prikladno ne platimo".

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) priznaje, kaže, nepravdu koja je 2001. učinjena revizorima, "koji su obavili sizifovski posao", rekavši da je bivša vlast mjeru o smanjenju njihovih plaća donijela privremeno, u nakani da je kasnije promijeni.

"No, što ste vi u ove dvije godine učinili da povećate plaće policajcima, carinicima, inspektorima i tako podignete učinkovitost njihovog rada. Ništa!", poručila je HDZ-ovim zastupnicima, koji su koalicijsku vlast optuživali da je prema revizorima napravila velike nepravde, pa je veći broj njih napustio Ured.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙