FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Hrvatska Vlada predložila je danas izmjene Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora slijedom kojih bi se povećale plaće državnih revizora.

Plaće viših državnih revizora povećale bi se za 9,5 posto, a državnih revizora za 8,8 posto, rekao je ministar financija Ivan Šuker.

Zakon bi se primjenjivao od 1. siječnja 2006., a za njegovu provedbu u idućoj bi godini trebalo osigurati tri milijuna kuna.

Predloženim se zakonom, kaže Šuker, Državnom uredu za reviziju ponovno vraća financijska neovisnost.

Podsjeća da su do početka 2001. plaće ovlaštenih državnih revizora bile utvrđene posebnim zakonom, ali su te godine vraćene u sustav plaća državnih službenika i u prosjeku smanjene za oko 20 posto.

Izmjenama se tako sustav plaća državnih revizora vraća na staro.

Hrvatska Vlada odlučila je danas pokrenuti postupak za sklapanje ugovora s Vijećem ministara BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji. #L#

Vlada je odredila i izaslanstvo za vođenje pregovora o tom ugovoru, na čelu kojega je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

Početkom iduće godine, kaže Kosor, u Federaciji BiH stupa na snagu zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojim se bitno smanjuju prava obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja HVO-a i ratnih vojnih invalida.

To je veliki problemi i pritisak na našu Vladu i Ministarstvo, istaknula je Kosor, navodeći da bi ugovor bio podloga da Hrvatska nadoknadi dio invalidskih i obiteljskih mirovina koji zakonom Federacije BiH ne bi bio ispunjen.

Na taj bi se način, kaže, u idućoj godini zbrinulo oko 800 članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a u 2007. i 2008. i ratni vojni invalidi HVO-a koji će morati proći postupak utvrđivanja invalidnosti po hrvatskim propisima.

Ugovor bi se odnosio isključivo na hrvatske državljane, a kao razdoblje stradavanja predlaže se razdoblje od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996.

Hrvatska ovom inicijativom želi odati priznanje onima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, onima koji su i na druge načine bili vezani za Domovinski rat, rekao je premijer Ivo Sanader.

Poduzetnicima je od danas, uz otvaranje tvrtke ili obrta, u okviru servisa Hitro.hr dostupna i nova usluga e-Regos, odnosno mogućnost elektroničke predaje obrasca.

Prvu takvu transakciju obavio je premijer Ivo Sanader koji je iz Banskih dvora elektroničkim putem Regosu predao podatke Vladine službe računovodstva.

Već idući tjedan građanima bi na usluzi trebao biti e-katastar, do konca godine nastojat će se omogućiti i usluga elektroničke prijave PDV-a, a u idućoj godini godišnja prijava poreza na dohodak građana elektroničkim putem, najavio je Sanader.

U manje od šest mjeseci putem Vladina servisa Hitro.hr otvoreno je više od 800 tvrtki i obrta, a cilj nam je da se registracija tvrtki ili obrta sa sadašnjih oko pet dana skrati na samo jedan dan, kazao je premijer.

Servis Hitro.hr trenutno djeluje u pet gradova, idući tjedna otvorit će se u Dubrovniku, a potom i u Gospiću.

U Dubrovniku će idući tjedan zasjedati i Vlada, a tom će se prilikom otvoriti i radovi na mostu Komarna-Peljašac.

Ravnatelj Regosa Dario Culi ističe da nova usluga, odnosno elektronička predaja obrazaca, štedi vrijeme i novac.

Regos je, dodaje, u pet godina na račune 1,2 milijuna osiguranika proslijedio 10 milijardi kuna u drugom stupu mirovinskog osiguranja.

Uvođenjem e-Regosa, prve u potpunosti digitalizirane i interaktivne usluge, Hitro.hr ulazi u sva poduzeća i računala spojena na Internet, ističe državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić.

Servis Hitro.hr opisuje kao koncept, ideju da sve bude dostupno na jednom mjestu, bilo putem šaltera ili Interneta.

Kada za dvije godine, do konca 2007., u potpunosti bude implementiran servis Hitro.hr poduzetnicima bi na raspolaganju trebalo biti osam, a građanima 12 usluga.

Iduća, 2006. trebala bi biti godina Nikole Tesle, znanstvenika svjetskog glasa, prijedlog je koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru.

Naime, 2006. obilježit će se 150. godišnjica rođenja Nikole Tesle (10. srpnja 1856. u Smiljanu, kraj Gospića).

Godina Nikole Tesle obilježila bi se nizom manifestacija, znanstvenim skupovima, predavanjima u osnovnim i srednjim školama.

Obnavlja se i njegova rodna kuća u Smiljanu gdje bi se postavio i spomenik Tesli, a najavljeno je da bi se u suradnji s Gradom Zagrebom razmislilo i o postavljanju biste u Zagrebu itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙