FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BDP: najveći doprinos industrije

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - BDP: najveći doprinos industrije
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - BDP: najveći doprinos industrije

HINA - Financijski servis

Pokazatelji obračuna BDP-a u Hrvatskoj po proizvodnoj metodi pokazuju da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren relativno visoki rast bruto dodane vrijednosti od 5 posto, nakon skromne stope rasta od 1,9 posto u prvom kvartalu, pa ostvaren rast bruto dodane vrijednosti u prvom polugodištu ove godine iznosi 3,5 posto.

Na relativno visoki 5-postotni rast bruto dodane vrijednosti u drugom ovogodišnjem kvartalu, u odnosu na isto razdoblje lani, najviše je utjecao rast bruto dodane vrijednosti u rudarstvu, vađenju, prerađivačkoj industriji i opskrbi energentima, od 8,6 posto te u financijskom posredovanju i poslovanju nekretninama, za 6,9 posto.

S druge strane, po podacima Državnog zavoda za statistiku, najveći utjecaj na usporavanje rasta bruto dodane vrijednosti, a time i bruto domaćeg proizvoda imalo je građevinarstvo, koje je u drugom tromjesečju zabilježilo rast od svega 0,7 posto.

Kvartalna stopa rasta u industriji (od 8,6 posto) bila je najviša od trećeg tromjesečja 1998. godine, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

U prerađivačkoj industriji i opskrbi energentima bruto dodana vrijednost u prvom ovogodišnjem polugodištu realno je povećana za 5,1 posto.

Unutar prerađivačke industrije zabilježen je relativno visok rast prehrambene i kemijske industrije te izdavačke i tiskarske djelatnosti, a rast je zabilježen i kod većine ostalih djelatnosti.

Kod financijskog posredovanja nastavljen je relativno visok tromjesečni rast iz prethodnih godina, u manjoj mjeri usporen u prvom ovogodišnjem kvartalu, kada je iznosio 4,9 posto.

Najveći je pak utjecaj na usporavanje rasta bruto dodane vrijednosti imalo građevinarstvo, koje je u prvom dijelu ove godine zabilježilo nultu stopu rasta (pad za 0,7 posto u prvom tromjesečju te rast od 0,7 posto u drugom kvartalu).

Podaci za prva polugodišta prethodne tri godine pak pokazuju da se bruto dodana vrijednost građevinarstva povećavala po stopi 13,5 posto, 20,5 posto te 10,9 posto.

U prvoj polovici ove godine bruto dodana vrijednost građevinarstva ostala je na prošlogodišnjoj razini, što je rezultat prije svega kretanja javnih investicija vezanih uz izgradnju autocesta, napominju analitičari HGK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙