FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preuzimanja većinom blagotvorno utjecala na banke u jugoistočnoj Europi

BEČ, 8. studenog 2005. (Hina/APA) - Ulazak snažnih zapadnih partnera uvlasničku strukturu banaka istočne i jugoistočne Europe u većini jeslučajeva koristio tim novčarskim institutima, konstatirali su autoristudije Austrijske narodne banke (OeNB).
BEČ, 8. studenog 2005. (Hina/APA) - Ulazak snažnih zapadnih partnera u vlasničku strukturu banaka istočne i jugoistočne Europe u većini je slučajeva koristio tim novčarskim institutima, konstatirali su autori studije Austrijske narodne banke (OeNB).

U analizi se ističe da kreditni instituti u navedenim regijama i dalje imaju "veliki potencijal za nadoknađivanje zaostatka".

Financijski sektori srednje, istočne i jugoistočne Europe trenutno prolaze kroz dinamičan razvojni i integracijski proces pa je udio bilančne svote banaka u BDP-u u razdoblju od 1999. do 2004. u novim članicama EU-a porastao sa 71 na 78 a u jugoistočnoj Europi sa 41 na 51 posto.

Usporedbe radi, u eurozoni taj omjer iznosi 200 posto pa taj podatak jasno ukazuje na "veliki potencijal u nadoknadi zaostatka u razvoju financijskih tržišta u tom gospodarskom prostoru", zaključila je austrijska središnja banka.

U analizi strukturalnih promjena u bankovnom sektoru u 10 srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja od 2000. Stephan Barisitz kao jedan od autora dolazi do zaključka da je prodaja banaka inozemnim ulagačima "u većini slučajeva donijela korist".

Rezultati cijele studije bit će i tema konferencije OeNB-a, Europske središnje banke (ECB) i Centra za financijske studije, zakazane 14. i 15. studenog u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙