FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast BDP-a u prvom polugodištu 3,4 posto

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugomovogodišnjem tromjesečju zabilježena relativno visoka međugodišnjastopa realnog rasta BDP-a od 5,1 posto, što je znatno više odostvarenog porasta u prvom kvartalu, od 1,8 posto, pa tako stopa rastaBDP-a za prvu polovicu ove godine iznosi 3,4 posto.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježena relativno visoka međugodišnja stopa realnog rasta BDP-a od 5,1 posto, što je znatno više od ostvarenog porasta u prvom kvartalu, od 1,8 posto, pa tako stopa rasta BDP-a za prvu polovicu ove godine iznosi 3,4 posto.

Ostvarena stopa u prvom polugodištu 2005. pokazuje da je došlo do usporavanja rasta za 0,6 postotnih bodova u odnosu na prvo polugodište 2004. godine, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

No, realna stopa rasta za drugi kvartal bila je najviša od zadnjeg kvartala 2002. godine na što je najviše utjecao realni rast izvoza roba i usluga, od 6,7 posto te porast osobne potrošnje, za 4,4 posto.

Na povećanje osobne potrošnje znatno je utjecala trgovina motornim vozilima, čiji je međugodišnji rast došao do izražaja tijekom travnja, svibnja i lipnja, ali i ostala trgovina na malo.

Značajan doprinos rastu BDP-a dao je i rast zaliha, dok je doprinos rasta investicija u kapital, koji je iznosio 3,2 posto, bio gotovo četiri puta manji nego u istom razdoblju 2004. godine.

Na razini polugodišta zabilježeni je rast BDP-a bio manji nego u istim razdobljima prethodne četiri godine pri čemu je usporavanje rasta zabilježeno kod svih kategorija potrošne metode obračuna BDP-a osim kod državne potrošnje i zaliha, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize HGK.

Najveći utjecaj na rast BDP-a imalo je povećanje osobne potrošnje kod koje su nastavljeni trendovi iz prethodnih godina.

Osobna potrošnja se od 2000. godine konstantno povećava, ali je od 2003. godine prisutan trend usporavanja njezinog rasta. Tako je porast osobne potrošnje u prvom polugodištu ove godine bio 21,8 posto manji nego u istom razdoblju 2003. i 7,2 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvoz roba i usluga te investicije u fiksni kapital također bilježe sporiju dinamiku rasta. Kod tih kategorija potrošnje najveći rast zabilježen je u prvom polugodištu 2003. godine (od 11,2 posto), dok usporavanje započinje u prvom kvartalu prošle godine.

Tako je rast izvoza roba i usluga u prvom polugodištu ove godine bio 54,7 posto manji nego u prvom polugodištu 2003. godine i 12,2 posto manji nego u prvom polugodištu 2004., dok je rast investicija u fiksni kapital bio 85,9 posto manji nego u prvom polugodištu 2003. i visokih 74,7 posto manji nego u prvom polugodištu prošle godine, navode iz HGK.

Također napominju da je usporavanje rasta komponenti domaće potražnje i izvoza dovelo do usporavanja dinamike rasta uvoza roba i usluga pa je i kod uvoza nastavljen trend započet u prvom polugodištu prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙