FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski parlament usvojio "federalistički" ustav

RIM, 16. studenog 2005. (Hina) - Talijanski je Senat u srijedu navečervećinom glasova vladajućeg desnog centra usvojio kontroverznu ustavnureformu koje će omogućiti "federalizaciju" države.
RIM, 16. studenog 2005. (Hina) - Talijanski je Senat u srijedu navečer većinom glasova vladajućeg desnog centra usvojio kontroverznu ustavnu reformu koje će omogućiti "federalizaciju" države.

Za usvajanje ustavne reforme glasalo je 170 zastupnika, 132 su bila protiv i troje suzdržanih.

Tim se reformama na talijanske regije u potpunosti prebacuju ovlasti na području zdravstva, školstva, regionalne i lokalne policije s time što vanjska politika, obrana i državna policija ostaju u nadležnosti države. Reformama su ujedno povećane ovlasti premijera, koji sada može imenovati i dijeliti otkaze ministrima umjesto šefa države, predsjednika Republike.

Ustavne promjene će sada biti upućene na referendum, a kako im se oporbeni lijevi centar snažno protivi, očekuje se da će referendumska bitka biti oštra.

Stranke desnog centra nastojat će uvjeriti birače u valjanost ustavne reforme, dok će lijevi centar pokušati objasniti da je riječ o decentralizaciji koja vodi k raspadu države.

Mijenjaju se i ovlasti gornjeg doma parlamenta, odnosno Senata, koji će u buduće biti Dom regija i umjesto 315 imati 252 senatora. Ukida se i odredba da isti zakon moraju usvojiti oba doma parlamenta. Ubuduće će Senat donositi odluke samo vezane uz regije.

Zastupnički dom će umjesto sadašnjih 630 imati 500 zastupnika.

Također se spušta dobna granica za senatske izbore. Naime, sada senatore biraju samo građani stariji od 40 godina, a ubuduće će moći birati svi stariji od 25 godina. Isto tako, dobna granica budućeg šefa države se smanjuje tako da kandidat za predsjednika Republike više neće morati imati najmanje 50 godina, već 40.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙