FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio današnje zasjedanje raspravom o lovstvu

ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanjezavršio raspravom o konačnom tekstu zakona o lovstvu, koji bi trebaouvesti više reda u gospodarenje lovištima, uzgoju, zaštiti i prometudivljači.
ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o konačnom tekstu zakona o lovstvu, koji bi trebao uvesti više reda u gospodarenje lovištima, uzgoju, zaštiti i prometu divljači.

Predloženim zakonom, Vlada je predvidjela stimuliranje kvalitetnog gospodarenja lovištima, pa će se lovozakupniku koji uredno ispunjava obveze dati mogućnost produženja zakupa u državnom i zajedničkom lovištu za sljedećih deset godina.

Lovozakupnici koji u lovište ulože znatan novac svoj će ugovorni odnos iz zakupa moći promijeniti u koncesiju.

Iako su načelno pozdravili predloženi tekst, zastupnici su upozorili i na slučajeve nemarnog odnosa koncesionara prema lovištima.

Milorad Pupovac (SDSS) tako je ustvrdio da su dosadašnji koncesionari sudjelovali u devastaciji lovišta i istrebljivanju divljači, te da su lovišta davali u podnajam strancima. Založio se za strožu kontrolu nad lovozakupcima i koncesionarima, te za potpunu zabranu lova na određenim područjima, dok se ne obnovi fond divljači.

Pupovac je najavio i da će SDSS amandmanom zatražiti da se dio novca od zakupnina prepusti jedinicama lokalne samouprave na čijem su području lovišta.

Božidaru Pankretiću (HSS) smeta što je Vlada predvidjela da će se lov zabraniti u krugu od 200, umjesto dosadašnjih 300 metara od naselja. Založio se da se ta granica pomakne na 500 metara.

Slično razmišlja i SDP-ovac Josip Leko, koji traži zabranu lova i u blizini cesta, igrališta i drugih mjesta na kojima se okupljaju ljudi. Leko apsurdnom smatra i odredbu po kojoj je vlasnik zemljišta odgovoran za divljač, budući da, upozorava, država može ograničiti njegovo vlasništvo i na njegovoj zemlji ustanoviti lovište.

Željko Pavlic (Međimurski demokratski savez) pozdravio je činjenicu da je predloženim zakonom lovstvu dan veći gospodarski i turistički značaj, no traži da se županijama omogući da dio novca od zakupnina potroše na promidžbu lova kao turističkog proizvoda.

Raspravu o ovoj točki Sabor će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙