FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka osniva novu nacionalnu zrakoplovnu tvrtku

ATENA, 16. studenog 2005. (Hina/dpa) - Grčka je najavila osnivanje noveprivatne nacionalne aviokompanije koja će do proljeća iduće godinepreuzeti poteškoćama pritisnutu prethodnicu Olympic Airlines uvlasništvu države, objavilo je grčko ministarstvo transporta.
ATENA, 16. studenog 2005. (Hina/dpa) - Grčka je najavila osnivanje nove privatne nacionalne aviokompanije koja će do proljeća iduće godine preuzeti poteškoćama pritisnutu prethodnicu Olympic Airlines u vlasništvu države, objavilo je grčko ministarstvo transporta.

Grčki ministar transporta Michalis Liapis kazao je da je vlada odlučila osnovati novu manju zrakoplovnu kompaniju po nazivom "Olympic Air", nakon što je u utorak propao međunarodni natječaj za privatizaciju kompanije.

Po njegovim riječima, Olympic Airlines će nastaviti letjeti dok ne bude formirana nova kompanija, vjerojatno do proljeća 2006.

Grčka vlada je objavila da su razgovori s konzorcijem kojeg čine grčka investicijska kompanija Olympic Investors i njegov američki partner York Capital Corp. propali nakon što je konzorcij odbio preuzeti dugove aviokompanije, uključujući kaznu Europske unije u iznosu većem od 500 milijuna eura.

Naime, EU je u rujnu presudila da su Olympic Airlines i njegov prethodnik Olympic Airways nepošteno primili beneficije u iznosu 540 milijuna eura u nezakonitim državnim subvencijama. Komisija tek treba odlučiti koliko tog novca treba biti vraćeno grčkoj vladi.

Grčka je vlada objavila da će održati razgovore kabineta o načinima pokrivanja dugova Olympic Airlinesa tijekom idućeg tjedna.

Liapis je kazao da će novu kompaniju uglavnom činiti privatni ulagači uz udjel države od 34 posto. "Nova zrakoplovna tvrtka imat će samo 30 zrakoplova a nudit će ograničen broj odredišta unutar Grčke, Europe i Bliskog istoka", kazao je Liapis dodajući da će svega polovina od trenutno ukupno zaposlenih 7.000 biti zaposleno u novoj kompaniji, dok će ostatak otići u prijevremenu mirovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙