FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: trodnevna konferencija o reformi daytonskog ustava

BRUXELLES, 12. studenog 2005. (Hina) - Trodnevna konferencijaposvećena ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini započela je usubotu u Bruxellesu, a na tom sastanku, zatvorenom za javnost,sudjeluje 15 čelnika i visokih dužnosnika iz osambosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka te predstavnici nekolikomeđunarodnih nevladinih organizacija, među njima i Donald Hays izameričkog Instituta za mir, koji je jedno vrijeme bio zamjenik Visokogpredstavnika za BiH Paddya Ashdowna.
BRUXELLES, 12. studenog 2005. (Hina) - Trodnevna konferencija posvećena ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini započela je u subotu u Bruxellesu, a na tom sastanku, zatvorenom za javnost, sudjeluje 15 čelnika i visokih dužnosnika iz osam bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka te predstavnici nekoliko međunarodnih nevladinih organizacija, među njima i Donald Hays iz američkog Instituta za mir, koji je jedno vrijeme bio zamjenik Visokog predstavnika za BiH Paddya Ashdowna.

Sudionike skupa u subotu je pozdravio i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Mi preporučujemo ustavnu evoluciju, radije nego ustavnu revoluciju. Deset godina nakon Daytona, vrijeme je da Bosna i Hercegovina od izgradnje mira krene prema izgradnji države", rekao je Rehn u svom pozdravnom govoru, koji je objavila Europska komisija.

"Pozdravljam sastanak čelnika političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koji su došli u Bruxelles na raspravu o svom ustavu. To je jasan signal da se pojavljuje konsenzus o reviziji daytonskog ustava. Europska komisija je spremna pomoći taj proces, koji je u rukama čelnika BiH", rekao je Rehn.

Prema dnevnom redu sastanka, sudionici će raspravljati o različitim opcijama u vezi s ulogom tročlanog predsjedništva države, institucije koja bi mogla biti zamijenjena predsjednikom koji bi se birao u parlamentu. Također će razmatrati pitanja u vezi s formiranjem vlade, ulozi predsjednika Vijeća ministara ili premijera te o ovlastima i zadaćama pojedinih ministarstava. Na dnevnom redu je i uloga parlamenta te rasprava o ulozi države u svjetlu približavanja BiH Europskoj uniji.

Prema dnevnom redu, ne predviđa se rasprava o promjeni administrativno-teritorijalnog ustroja BiH, koja je podijeljena na dva entiteta.

Britanski list "The Guaradian" najavio je u četvrtak, pozivajući se na izvore iz Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR), kako se od lokalnih političkih čelnika očekuje očitovanje o nacrtu novog ustava koji je izrađen pod patronatom Donalda Haysa. Navodni dokument predstavlja BiH kao buduću "centraliziranu parlamentarnu demokraciju" s jakom središnjom vladom i parlamentom te sa šefom države ograničenih ovlasti.

U prvim reagiranjima nakon članka u britanskom listu stranački su dužnosnici samo ponovili svoja odavno poznata stajališta o tome kakve bi ustavne promjene trebalo provesti, neki od njih izrazivši i suzdržanost glede mogućih rezultata.

Suglasnost o ustavnim promjenama u BiH u ovom je trenutku realno očekivati samo kada je riječ o povećanju broja zastupnika u državnom parlamentu te, eventualno, o izmjeni načina biranja šefa države koji bi se, umjesto neposredno, ubuduće imenovao u parlamentarnoj proceduri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙