FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi optuženi priznao ubojstvo zarobljenika na Ovčari 1991.

BEOGRAD,15. studenoga 2005.(Hina) - U nastavku suđenja predSpecijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u utorak je prvi odšesnaestero optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. priznao da jetamo nekoga ubio a to je učinio nekadašnji pripadnik paravojnepostrojbe "Leva Supoderica" Ivan Atanasijević priznavši da je ubiojednog ratnog zarobljenika na Grabovu.
BEOGRAD,15. studenoga 2005.(Hina) - U nastavku suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u utorak je prvi od šesnaestero optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. priznao da je tamo nekoga ubio a to je učinio nekadašnji pripadnik paravojne postrojbe "Leva Supoderica" Ivan Atanasijević priznavši da je ubio jednog ratnog zarobljenika na Grabovu.

Kako je kazao pred sudom, na to ga je prisilio izvjesni "Topola" koji mu je uperio pušku u leđa i natjerao ga da puca i ubije jednog zarobljenika, koji je potom s ostalima ubijenima bačen u ranije iskopanu rupu, u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine.

Atanasijević, koji se ranije zvao Ivan Husnik i koji je po ocu Hrvat, kazao je da je te večeri u hangar na Ovčaru došao tražiti svoga brata, koji se borio na hrvatskoj strani. Do Grabova, lokaliteta u blizini hangara, gdje su ubijani zarobljenici, stigao je samoinicijativno, uvjeren da se zarobljenici prevoze u Vukovar.

"Bio sam potpuno šokiran. To ni na filmu nisam vidio, toliko leševa na jednom mjestu. Ukočio sam se: ispred mene je bila iskopana rupa, dugačka oko deset metara, široka sedam-osam. Počeli su izvoditi zarobljenike u skupinama. Sve je djelovalo uhodano i izgledalo je da se zna što tko radi", kazao je optuženi Atanasijević, dodajući da je streljački vod, udaljen dva-tri metra, iz automatskog oružja pucao u leđa postrojenih zarobljenika, koji su padali u iskopanu rupu. One koji nisu pali unutra, u rupu su ubacivala dvojica zarobljenika, koji su na kraju i sami ubijeni.

Dok je gledao što se događa, pričao je Atanasijević, i sam je dobio udarac kundakom u potiljak, nakon čega ga je nekoliko teritorijalaca odvelo do ruba rupe, te mu naredilo da "kao Hrvat puca u svoje, ili će se naći u rupi".

"Netko je rekao: 'Pucaj ustašo u svoje!', a ja sam rekao da ne mogu. Onda sam povukao oroz, ali puška nije opalila. Topola mi je uzeo pušku i pucao u jednog zarobljenika i rekao: 'Tako treba!'. Dovedena je nova skupina zarobljenika, Topola mi je vratio pušku, a svoju mi je držao uperenu u leđa. Opalio sam i čovjek je pao ispred mene", kazao je optuženi Atanasijević, dodajući da se ne sjeća tko je sve s njim stajao u streljačkom stroju, jer je "bio u šoku i nije gledao okolo".

Siguran je, tvrdi, da nitko od suoptuženih nije bio tamo, već se sjeća nekih teritorijalaca, čije je nadimke naveo, kao i Mirka Vojinovića i Nebojše Zarića (obojica su mrtvi), a čini mu se da je čuo i glas Bože Latinovića, jednog od dvojice svjedoka-pokajnika.

Na pitanje predsjednika vijeća, suca Veska Krstajića zašto nije odmah u svojoj obrani dao takav iskaz već je tvrdio da nije kriv, Atanasijević je izjavio: "Dosad nisam smio", precizirajući da je prijećeno njegovoj obitelji, za što okrivljuje "mnoge ljude koji su na slobodi, a krivi su za ovaj zločin".

"To me tišti 15 godina", objasnio je Atanasijević sudskom vijeću svoju odluku da promijeni obranu, te na kraju završio: "Htio bih se ispričati žrtvama rata, jer i ja sam sam žrtva i opraštam svima koji su meni nanijeli zlo".

Atanasijević je prvi od 16 optuženih za zločin na Ovčari koji je priznao da je tamo nekoga ubio, ali zastupnicima žrtava ubijenih, kao i članovima obitelji žrtava koji prate suđenje u Beogradu, nije promaklo da je u svom izmijenjenom iskazu, kao prisutne na Grabovu, naveo isključivo ljude koji su poginuli u kasnijim ratnim događajima, kao Topola koji ga je navodno prisilio na ubojstvo zarobljenika, ili su umrli, dok je Mirko Vojinović - i sam optužen 2003. godine - počinio samoubojstvo neposredno prije početka suđenja.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙