FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Istraživanje profila mladih menadžera

LJUBLJANA, 15. studenoga 2005. (Hina) - Istraživanje kulturnog profilamladih menadžera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije iRusije, napravljeno na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, donijelo jeiznenađujuće rezultate koji se ne uklapaju u uobičajene stereotipe okulturnim i poslovnim vrijednostima u tim zemljama, pa se takoprimjerice pokazalo da su mladi menadžeri iz Crne Gore najvećiindividualisti.
LJUBLJANA, 15. studenoga 2005. (Hina) - Istraživanje kulturnog profila mladih menadžera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Rusije, napravljeno na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, donijelo je iznenađujuće rezultate koji se ne uklapaju u uobičajene stereotipe o kulturnim i poslovnim vrijednostima u tim zemljama, pa se tako primjerice pokazalo da su mladi menadžeri iz Crne Gore najveći individualisti.

Analiza kulturnog profila sadašnjih i bivših polaznika postdiplomskih poslovnih studija obuhvatila je 650 ispitanika, a provelo ju je više profesora ljubljanskog Ekonomskog fakulteta u spomenutim zemljama ovoga ljeta.

Istraživanje je rađeno zato jer je za modernog menadžera važno da poznaje obrasce ponašanja i vrijednosti svoje sredine i sredina s kojima posluje, a usporedba rezultata dala je neka iznenađujuća otkrića, piše poslovni list "Finance" koji je u utorak objavio neke rezultate istraživanja.

Usporedba menadžera s prostora bivše Jugoslavije s ruskim mladim menadžerima pokazala je da su razlike prilično očite, dok su međusobne razlike u kulturnom profilu mladih menadžera s prostora bivše Jugoslavije mnogo manje, a ponekad i minimalne.

Tako se primjerice pokazalo da Slovenci u kulturnom profilu nisu tako daleko od Hrvata i Srba. Svi mladi menadžeri iz tih država "poštuju hijerarhiju i autoritet" iako je kod Srba to nešto izraženije, a prevladavaju i "kolektivističke vrijednosti" - zajednicu postavljaju ispred pojedinca. Isto tako kod menadžera iz spomenute tri države prevladavaju "ženske" vrijednosti, a to su dobri odnosi, suradnja i kvaliteta života, dok su "muške" odnosno epske vrijednosti poput herojstva, uspjeha i materijalnog položaja u drugom planu.

Među svim mladim menadžerima u spomenutoj skupini, najviše individualizma pripisuje se Crnogorcima što je suprotno stereotipu o inertnom i "plemenski" formiranom narodu, a najviše "okrenutosti" prema vrijednostima iz prošlosti mladim menadžerima iz BiH.

Tipološke sličnosti uočene su u kulturno-poslovnom obrascu između Slovenije, Hrvatske i BiH, a razlog je kažu povijesni i rezultira iz utjecaja koji je na taj prostor imala carska Austrija.

"Istraživanje naglašava zanimljive paralele između slovenskih, hrvatskih i bosanskih menadžera, a pripisuju ih povijesnim razlozima. Austrijski menadžeri razlikuju se samo u dvije pojedinosti - manjem poštivanju pravila i manjem kolektivizmu. No, može se primijetiti da ni srpski menadžeri nisu daleko od tog modela ponašanja", prenosi "Finance" rezultat istraživanja o kulturnom modelu mladih menadžera u jugoistočnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙