FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol u povodu Svjetskog dana opstruktivne bolesti pluća

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Kronična opstruktivna bolest pluća(KOPB) dugotrajna je upalna bolest koju obilježava suženje dišnihputeva - simptomi su joj kašalj, iskašljavanje i nedostatak zraka, anajčešće su pogođeni dugogodišnji pušači, rečeno je na okruglom stoluu povodu sutrašnjeg Svjetskog dana KOPB-a.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) dugotrajna je upalna bolest koju obilježava suženje dišnih puteva - simptomi su joj kašalj, iskašljavanje i nedostatak zraka, a najčešće su pogođeni dugogodišnji pušači, rečeno je na okruglom stolu u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana KOPB-a.

KOPB je četvrti najčešći uzrok smrtnosti od koje boluje najmanje 10 posto svjetske populacije ili 600 milijuna ljudi iznad 40. godina života, no dobna granica oboljelih sve se više snižava prema 30-tima, kazano je na skupu u organizaciji Zbora novinara koji prate zdravstvo Hrvatskog novinarskog društva.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2000. godini od KOPB-a je umrlo 2.740.000 osoba.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od KOPB-a boluje oko 450.000 ljudi, a godišnje umre njih 3.000, istaknula je predstojnica Klinike za plućne bolesti Jordanovac Fadila Pavičić.

Stručnjaci upozoravaju da se u Hrvatskoj otkrije vrlo mali broj oboljelih, jer se bolesnici javljaju liječniku obično tek kada počnu otežano disati i teško obavljati uobičajene dnevne poslove, zbog čega se kasni s postavljanjem dijagnoze i terapijom.

"Simptomi bolesti razvijaju se vrlo postupno, pa je KOPB kronična bolest koja se pravilnom i pravodobnom terapijom može uspješno kontrolirati", kaže voditelj pulmološkog odjela u Kliničkoj bolnici Dubrava Neven Tudorić.

Bolest obično počinje iza 40. godine života s jutarnjim kašljem i iskašljavanjem bjelkaste sluzi, te otežanim disanjem, a može doći i do poremećaja sna, glavobolja te povećane sklonosti infekcijama.

Bolest se dijagnosticira spirometrijom, tj. mjerenjem kapaciteta pluća, a liječi suvremenim lijekovima koji šire dišne puteve i poboljšavaju kvalitetu života bolesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙