FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: za uređenje zgrada vrlo povoljni zajmovi

OSIJEK, 14. studenog 2005. (Hina) - Od 1. siječnja sljedeće godinesuvlasnici stambenih zgrada u Osijeku moći će za uređenje svojihzgrada uzeti vrlo povoljne zajmove, s 0,53 posto kamata, jer će grad iŽupanija subvencionirati kamate, najavili su na današnjoj konferencijiza novinare gradski čelnici.
OSIJEK, 14. studenog 2005. (Hina) - Od 1. siječnja sljedeće godine suvlasnici stambenih zgrada u Osijeku moći će za uređenje svojih zgrada uzeti vrlo povoljne zajmove, s 0,53 posto kamata, jer će grad i Županija subvencionirati kamate, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradski čelnici.

Gradske i županijske vlasti odabrale su na pozivnom natječaju za kreditiranje uređenja zgrada kao najpovoljniju ponudu Privredne banke, koja je spremna odobriti 50 milijuna kuna zajma s 3,53 posto kamata po tečaju švicarskog franka.

Grad i Županija će krajnjim korisnicima sufinancirati kamate s po 1,5 posto pa bi kamate za zajmoprimce bile 0,53 posto. Rok otplate je deset godina, zajam se odobrava bez jamaca i zaloga i troškova za obradbu zajma, rekli su novinarima predsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš i direktor osječkog Zavoda za stanovanje Mate Radeljić.

"Zajam se odobrava samo za zgrade u kojima se redovito plaća pričuva te ako svi suvlasnici potpišu suglasnost o preuzimanju kreditnih obveza", rekao je Radeljić i napomenuo kako svakodnevno odbija zahtjeve stanara koji bi željeli urediti pročelje, krov ili dizalo jer ti radovi ne stoje manje od 50.000 kuna, a na računima zgrada nerijetko nema ni deset tisuća kuna.

Predloženi model omogućit će suvlasnicima da uz doista simbolične kamate i desetgodišnji rok otplate poboljšaju kvalitetu stanovanja, kazao je Radeljić i istaknuo kako je to jedinstven kreditni posao u Hrvatskoj.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo istaknuo je kako je Privredna banka Zagreb spremna pregovarati i o znatno većim zajmovima ako slične programe osmisle i ostalih 40 jedinica lokalne samouprave u Županiji.

Dogradonačelnik Vladimir Šišljagić najavio je i posebno izdvajanje grada Osijeka od tri milijuna kuna za uređenje pročelja zaštićenih zgrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙