FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Le Figaro - Hrvatska želi biti europski model

Figaro u članku u povodu posjetahrvatskog premijera Ive Sanadera Francuskoj.
Pariz, 14. studenog 2005. (Hina) - Zagreb misli da je europska dinamika najbolji lijek za "gorka sjećanja" na balkansku prošlost, piše u ponedjeljak francuski dnevnik Le Figaro u članku u povodu posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Francuskoj.

Sanader će se u utorak u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem, a održat će i predavanje u pariškom Europskom domu na temu "Europska Hrvatska".

"Nestrpljiva da je se razlikuje od zapadnog Balkana, Hrvatska želi velikim koracima napredovati prema svojoj europskoj budućnosti, prema mjestu koje smatra da zaslužuje kao i susjedna Slovenija, a uzmu li se u obzir gospodarski rezultati, više od Bugarske i Rumunjske, gdje su prihodi po stanovniku i plaće bitno manji", piše list.

"Hrvatskoj ne manjkaju aduti", piše Le Figaro."'Ona sjedi na blagu', primjećuje jedan analitičar u Zagrebu. 'Zemlja koja ni ne pomaknuvši prstom trećinu BDP-a pokriva turizmom ne može propasti. A kada tek digne mali prst...Već u pet godina vidljivo se promijenila'".

Le Figaro navodi da je Zagreb s europskim zakonodavstvom harmonizirao već više od 500 zakona, ali i da će reforme koje još predstoje biti teške i skupe, no europske i međunarodne pomoći ne manjka i ona se broji u milijardama eura.

"Hrvatska profitira od svoje nove stabilne politike i prihvaćanja suradnje s Haškim sudom", piše list.

"No, da bi bila, kako želi, 'europski model' u tom dijelu kontinenta, Hrvatska mora provesti nacionalnu pomirbu", ističe Le Figaro.

"Geste su poduzete. Tekstovi postoje. Vlada bi tako do kraja ove godine trebala na službeni popis nestalih u ratu dodati 700 Srba iz Hrvatske, dok je dosad na tom popisu samo 1.119 Hrvata", navodi list.

List prenosi ocjenu glasnogovornice OESS-a Antonelle Cerasino da je hrvatski zakon o manjinama "jedan od najnaprednijih", no "njegova provedba nije savršena", a "ostaje i pitanje izbjeglica".

"'Od tri stotine tisuća Srba koji su iz Hrvatske pobjegli 1995., 120.000 ih se vratilo, no samo ih je 40 posto ostalo ...Vlada je uspostavila program, no 8.000 slučajeva još nije riješeno', rekla je", prenosi list.

"Europska perspektiva bi i na tom polju trebala omogućiti napredak, kao što bi mogla pomoći kohabitaciji zemalja bivše Jugoslavije", piše Le Figaro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙