FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader idući tjedan u posjetu Francuskoj

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderboravi u ponedjeljak i utorak u radnom posjetu Francuskoj u sklopukojeg će s najvišim francuskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnimodnosima, te o europskoj perspektivi Hrvatske.
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravi u ponedjeljak i utorak u radnom posjetu Francuskoj u sklopu kojeg će s najvišim francuskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, te o europskoj perspektivi Hrvatske.

Sanader u Pariz putuje na poziv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

U najavi posjeta Sanader je novinarima kazao da je to za njega osobno veliki događaj.

Najavio je da će s francuskim predsjednikom i drugim dužnosnicima razgovarati prije svega o hrvatsko-francuskim odnosima, ali i o europskoj perspektivi Hrvatske. Zanimaju ga također Chiracova stajališta o proširenju i budućnosti Europske unije, te francuski planovi.

Susret s francuskim predsjednikom predviđen je za ponedjeljak, dok će se u utorak premijer Sanader sastati s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem.

Sanader će također u pariškom Europskom domu održati predavanje na temu "Europska Hrvatska".

Posjet će biti još jedna prilika za potvrdu vrlo dobrih i partnerskih odnosa između dvije zemlje u kojima nema otvorenih pitanja.

Svi francuski dužnosnici u dosadašnjim su susretima isticali otvorenu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije.

Francuska je bez oklijevanja i poteškoća ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između RH i EU. Pozdravila je hrvatsku kandidaturu za članstvo, a u odlučujućim raspravama na europskoj razini u 2004. godini aktivno je, zajedno s Njemačkom, podržala pozitivan avis te glasovala za otvaranje pristupnih pregovora 3. listopada.

Gospodarski odnosi zaostaju za političkima, no vidljiva su pozitivna kretanja koja treba poduprijeti.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni s Francuskom Hrvatska bilježi veliki deficit. Ukupna razmjena u 2004. godini iznosila je 840 milijuna američkih dolara, od čega je Hrvatska u Francusku izvezla robe u vrijednosti od samo 170 milijuna dolara.

Francuski ulagači u Hrvatsku su dosad uložili oko 185 milijuna dolara, no u francuskim poslovnim krugovima Hrvatska se sve više ističe kao poželjna zemlja za poslovanje, a to se najviše odnosi na greenfield investicije koje bi se mogle ostvariti u industrijskom i turističkom sektoru.

Hrvatska je Francuzima iznimno privlačna i kao turistička destinacija i ove ju je godine za odmor izabralo gotovo 600.000 francuskih turista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙