FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBZ o Sporazumu s Talijanskom unijom

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Privredna banka Zagreb (PBZ)istaknula je danas da je potpisivanje Sporazuma o suradnji sTalijanskom unijom i Talijanskom zajednicom oko korištenja određenihbankovnih proizvoda i usluga s nešto povoljnijim uvjetima za njihovečlanove, "uobičajen poslovni aranžman koji je ne samo u zemlji već iu svijetu poznat kao standardan".
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Privredna banka Zagreb (PBZ) istaknula je danas da je potpisivanje Sporazuma o suradnji s Talijanskom unijom i Talijanskom zajednicom oko korištenja određenih bankovnih proizvoda i usluga s nešto povoljnijim uvjetima za njihove članove, "uobičajen poslovni aranžman koji je ne samo u zemlji već i u svijetu poznat kao standardan".

Iz PBZ-a naglašavaju da imaju sklopljene slične poslovne aranžmane, pa i po povoljnijim uvjetima s nizom velikih domaćih i stranih tvrtki, u državnom i privatnom vlasništvu (od medijskih kuća, javnih poduzeća, sveučilišta, bolnica, različitih neprofitnih organizacija, udruga i sl).

Nije riječ o presedanu u hrvatskom bankarstvu, jer je opće poznato da se ne samo u bankarstvu, već i u trgovini, te djelatnostima namijenjenim retail poslovanju uobičajeno nude povoljniji uvjeti proizvoda ili usluga ukoliko se radi o velikim klijentima sa sveobuhvatnim poslovnim odnosom, tvrde iz PBZ-a.

Dodaju da takvi klijenti dovode potencijalno veliki broj korisnika usluga i kupaca, te često imaju sklopljene slične poslovne aranžmane u kojima zaposlenici ili članovi imaju posebne odnosno nešto povoljnije uvjete korištenja bilo bankarskih proizvoda ili cijena usluga i sl.

Pri tome ističu da je Sporazum potpisan za članove Unije, a ne za Talijane "kako se višestruko imputira u medijima, jer članstvo Unije čine, uz Hrvate i mnogi drugi koji nisu pripadnici talijanske nacionalne manjine".

Banka se u ovom slučaju, kao i svim sličnim slučajevima, rukovodi isključivo komercijalnim interesom i ni jednim drugim, navodi se u priopćenju PBZ-a i dodaje da je cilj potpisivanja sporazuma s Unijom povećanje tržišnog udjela na području Istre i Rijeke.

Sve ostale implikacije koje zadiru u sferu politikanstva su apsolutno neutemeljene i predimenzionirane, ustvrdili su u PBZ-u.

"Nema govora da talijanski poduzetnici imaju ili će imati bilo kakve beneficije u poslovanju s Bankom u odnosu na ostale klijente. Banka se rukovodi isključivo poslovnim interesom, vodeći računa o kvaliteti i bonitetu klijenta te riziku plasmana, a procedura je za sve ista. Utvrđivanje kreditne sposobnosti potpuno je identično za sve građane RH, te nikakvi drugi elementi na isto nemaju utjecaja", ističe PBZ reagirajući na medijske napise o potpisanom Sporazumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙