FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 13. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

PARIZ - Europska unija je spremna deblokirati 50 milijuna eura za pomoć Francuskoj i suočavanje s posljedicama nasilja u predgrađima, rekao je u nedjelju navečer predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso. Barroso je na radiju Europa 1 i televizijskoj mreži TV5 rekao da je pisao francuskom premijeru Dominiqueu de Villepinu kako bi mu izrazio "solidarnost" Europske unije s Francuskom.

LJUBLJANA - Nuklearka Krško opet se našla u žiži pozornosti slovenske javnosti nakon informacije da je Hrvatska pred međunarodnu arbitražu za gospodarske sporove u Washingtonu postavila zahtjev da se riješi spor oko duga za neisporučenu struju. Eles-gen, slovenske tvrtke u čijem je vlasništvu polovica nuklearke, još nije obaviještena o pokretanju arbitražnog postupka. Direktor Eles-gena Martin Novšak rekao je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV izjavio u nedjelju da nije iznenađen interesom Hrvatske da dođe do 31 milijuna eura koliki je po nekim informacijama dug prema hrvatskom suvlasniku za neisporučenu struju od lipnja 2002. do travnja 2003. godine. Ali, istaknuo je, "začuđen je metodom" kako se do njega želi doći.

DŽEDA - Rijad i Washington obvezali su se u nedjelju na jačanje suradnje oko antiterorističke borbe, Iraka i mirovnog procesa na Bliskom istoku, ustanovivši obnovljeno jedinstvo u svojim odnosima ugroženima napadima od 11. rujna 2001. godine. Ta je obveza iznijeta nakon niza razgovora koje je američka državna tajnica Condoleezza Rice imala sa saudijskim čelnicima u nedjelju u Džedi, na Crvenom moru, u okviru prvog sastanka odbora za saudijsko-američki strateški dijalog, osnovanog u travnju. Na zajedničkoj konferenciji za tisak Rice i njezin saudijski kolega princ Saud Al-Faisal potrudili su se isključiti svaki znak neslaganja glede podrške Saudijske Arabije borbi protiv terorizma i demokratskih reformi.

NEW DELHI - Navodni mozak trostrukog atentata u kojem su 29. listopada u New Delhiju smrtno stradale 62 osobe uhićen je, izjavio je u nedjelju šef policije u New Delhiju. "Uhićen je u Kašmiru 10. studenoga", izjavio je policijski časnik K. K. Paul na tiskovnoj konferenciji u New Delhiju. Policajci još traže četiri suučesnika osumnjičenika nazvanog "Tariq". Svi pripadaju panislamističkoj skupini Lashkar-e-Taiba koja se bori protiv indijskih snaga u Kašmiru, prema istom izvoru.

KAIRO - Europska unija surađivat će s Kairom u okviru raspoređivanja svojih promatrača na prijelazu između Egipta i pojasa Gaze u Rafahu, izjavio je u nedjelju visoki povjerenik za vanjsku politiku EU-a Javier Solana. "Preuzet ćemo odgovornost na prijelazu u Rafahu i želimo to napraviti u suradnji s egipatskim snagama", kazao je novinarima Solana, nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Prijelaz u Rafahu zatvoren je od izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze u rujnu, a rasprave između Izraelaca i Palestinaca o njegovom ponovnom otvaranju još nisu završene.

RAMALLAH - Palestinski premijer Ahmed Korei izjavio je u nedjelju u Ramallahu, na Zapadnoj obali, da su palestinske sigurnosne službe srpiječile 48 protuizraelskih napada tijekom proteklog mjeseca. Korei je tu izjavu dao po završetku odvojenih susreta s ministrima vanjskih poslova Mađarske i Norveške, Ferencom Somogyijem i Jonasom Gahrom Storeom.

DACCA - Zemlje južne Azije dogovorile su se u nedjelju da osnuju zajednički nadzorni centar, te regionalni sustav brzog djelovanja u slučaju ptičje gripe, izjavio je premijer Bangladeša. Khaleda Zia objavio je tu mjeru na zatvaranju summita Južnoazijske udruge za regionalnu suradnju (SAARC), održanog ovog vikenda u Dacci. Sedam zemalja članica Udruge (Bangladeš, Butan, Indija, Maldivi, Nepal, Pakistan i Šri Lanka) "razradit će regionalnu strategiju radi suočavanja s tom vrstom hitnosti i osnovati centar za nadzor te sustav brzog djelovanja", kazao je on.

BEOGRAD - Novosadska policija u nedjelju je uhitila još četvoricu pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koja je u srijedu navečer nasiljem prekinula antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je za agenciju Beta u nedjelju glasnogovornik policije Stevan Krstić. Prije te četvorke, zajedničkom akcijom novosadske policije i Žandarmerije MUP-a Srbije, u petak navečer su uhićena desetorica pripadnika te organizacije, čije je saslušanje upravo u tijeku u novosadskom Okružnom sudu.

AMAN - Jordanska televizija pokazala je u nedjelju navečer snimku razgovora sa suprugom jednog od trojice iračkih bombaša samoubojica, navodno odgovornih za napade u srijedu u Amanu, koja je priznala da je upletena u te napade. Priznala je da je ušla sa suprugom u hotel Radisson, jedan od triju hotela u Amanu koji je bio cilj napada. "Svatko je krenuo na svoju stranu. Bilo je vjenčanje, mnogo žena, muškaraca i djece. On je uspio aktivirati svoj eksploziv, ja sam pokušala ali nisam mogla".

LONDON - Drugi čovjek al-Qaide, Ayman al-Zawahari nazvao je englesku kraljicu Elizabetu II. jednom od "najvećih neprijatelja islama", izvijestio je u nedjelju Sunday Times. Al Zawahari, desna ruka Osame ben Ladena, to je rekao na video snimci emitiranoj u rujnu nakon bombaških napada na London 7. srpnja u kojima je ubijeno 52 ljudi, dodao je Sunday Times. Taj list, koji je nabavio cijelu 27-minutnu snimku, precizira da dijelovi u kojima se govori o kraljici nisu objavljeni nakon londonskih atentata. Buckinghamska palača i ministarstvo vanjskih poslova nisu željeli komentirati informacije Sunday Timesa.

BEOGRAD - Međunarodni komitet za obranu haaškog optuženika Slobodana Miloševića zatražio je u nedjelju u Beogradu da se suđenje Miloševiću pred Haškim sudom prekine, kako bi mu se omogućio odmor i liječenje. "Bilo kakav pokušaj da mu se sudi u odsustvu, uz zloupotrebu činjenice njegovog narušenog zdravlja, razorio bi svaku iluziju o ovom postupku", navodi se u zaključku Međunarodnog komiteta koji je u nedjelju predstavljen na konferenciji za novinare, a u čijem su sastavu bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark, potpredsjednik ruske Dume Sergej Baburin i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙