FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijetnamska studija: virus ptičje gripe mutirao

HANOI, 13. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici u Vijetnamugdje je ptičja gripa ubila 42 osobe, kažu kako je smrtonosni virusH5N1 mutirao u opasniji oblik koji bi se mogao lakše širiti međusisavcima, objavili su u nedjelju državni mediji.
HANOI, 13. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici u Vijetnamu gdje je ptičja gripa ubila 42 osobe, kažu kako je smrtonosni virus H5N1 mutirao u opasniji oblik koji bi se mogao lakše širiti među sisavcima, objavili su u nedjelju državni mediji.

Online izdanje lista Vnexpress prenosi riječi direktora odjela za molekularnu biologiju na Pasteurovu institutu, vijetnamskom centru za istraživanje ptičje gripe. Direktor Cao Bao Van kaže da je proučio 24 uzorka virusa uzeta s peradi i ljudi, te da je uočio znatnu antigensku varijaciju.

Prema Vanovim riječima, studija je pokazala antigenski pomak, odnosno da je došlo do velikih promjena površinskih proteina gripe, proteina HA i NA, a posljedica može biti i stvaranje pandemijskoga virusa.

Van kaže da je njegova studija otkrila i mutaciju gena PB2 na uzorku virusa s jednoga pacijenta u Dong Thapu na jugu Vijetnama. Taj je bolesnik umro početkom godine. Mutacija omogućuje djelotvornije razmnožavanje virusa u sisavcima.

Studija nije donijela nikakav zaključak o sposobnosti virusa da prelazi s čovjeka na čovjeka, ali tvrdi da je virus razvio otpornost prema antivirusnim lijekovima poput Amatadina i Rimantadina.

Otkako se ponovno pojavio u listopadu ove godine, virus H5N1 pronađen je u devet od 64 vijetnamske pokrajine. U toj su zemlji zabilježena 92 slučaja ptičje gripe na ljudima, a umrle su 42 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙