FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Nacionalni Odbor za praćenje pregovora s EU nezadovoljan je hrvatskim lobiranjem u Bruxellesu i smatra da što skorije treba stvoriti jak lobistički tim, kojega će poduprijeti i javni i privatni gospodarski sektor, kazao je danas predsjednik Odbora Ivica Račan. Račan je, nakon sjednice Odbora na kojoj je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izvijestio o tijeku bilateralnog screeninga u poglavljima znanosti i istraživanja te obrazovanja i kulture, kazao kako je hrvatsko lobiranje u Bruxellesu daleko ispod razine lobiranja drugih zemalja, čak i drugih kandidata za ulazak u EU. Drobnjak je izrazio zadovoljstvo tijekom screeninga i očekuje da će se Europska komisija u idućih mjesec do mjesec i pol pozitivno izjasniti o provedenom screeningu i predložiti početak pregovora u drugom tromjesečju iduće godine.

ZAGREB - Saborski SDP nije danas uspio skupiti dovoljno glasova za svoje interpelacije o ulozi Vlade u razvoju HŽ-a i trgovanju vijećničkim mjestima nakon lokalnih izbora. Saborska je većina odbila obje interpelacije, dok je u drugo saborsko čitanje, unatoč žestokim oporbenim kritikama, uputila izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Sabor je glasovanjem završio prvi tjedan rada 17. sjednice koja će biti nastavljena u utorak. Tada će biti nastavljena i rasprava o Vladinu prijedlogu strožih mjera zaštite novčarskih institucija od mogućih pljački i razbojstava.

VUKOVAR - Zajedničko vijeće općina, zbog svoga neriješena statusa, neće obilježiti 10. obljetnicu potpisivanja Erdutskog sporazuma, priopćila je Informativna služba ZVO-a. Po sporazumu koji su u Erdutu 12. studenoga 1995. potpisali hrvatska Vlada i predstavnici pobunjenih Srba, u nazočnosti predstavnika UN-a, osnovana je prijelazna uprava UN-a u hrvatskom Podunavlju koje je demilitarizirano te je počeo povratak izbjeglica i prognanika u to do tada privremeno okupirano područje Republike Hrvatske. ZVO ne samo što nije postao "sui generis" institucija, već se danas političkim sredstvima bori za goli opstanak", ističe se u priopćenju. ZVO je krovno tijelo srpske nacionalne manjine u hrvatskom Podunavlju, koje se skrbi za zaštitu manjinskih, kulturnih, obrazovnih i prosvjetnih prava građana srpske nacionalnosti.

ZADAR - Prihvaćanjem Deklaracije o potpori izvozu večeras je u Zadru završila 1. konvencija izvoznika na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina gospodarstvenika, a organizirali su je Udruga Hrvatski izvoznici i brojni partneri. "Kao svaka mala i otvorena zemlja Hrvatska treba svoj razvoj temeljiti na izvozu te njegovim povećanjem potaknuti gospodarski razvoj. Snažniji rast izvoza posebno je važan zbog vanjskoga duga", ocijenjeno je u Deklaraciji, koja ističe 17 zadaća nužnih za poticanje izvoza, među kojima je zahtjev za jačanjem pravne sigurnost izvoznika, tako da pravni propisi budu stabilniji, jednostavniji i provedivi. Među ostalim se navodi da treba treba financirati i poticati uvođenje najviših europskih standarda u proizvodnju i kvalitetu proizvoda, te preustrojiti poreznu i carinsku službu.

OSIJEK - Predsjednik Gradskog odbora SBHS-a Siniša Maurus izišao je danas iz te stranke, pristupio Nezavisnoj listi Branimira Glavaša i potpisao pristupnicu Udruzi građana Hrvatskoga demokratskog sabora Slavonije i Baranje, izvijestio je Glavaš na današnjoj konferenciji za novinare. Tako, istaknuo je Glavaš, od danas vladajuća koalicija Skupštine Osječko-baranjske županije ima 25 od 47 vijećnika. Nezavisna lista Branimira Glavaša od danas ima 17 vijećnika, a koalicijski partner Hrvatska stranka prava osam, što tvori većinu od 25 vijećnika uz potporu još triju vijećnika Srpske demokratske samostalne stranke, kazao je Glavaš.

ZAGREB - U prvih 48 sati nakon puštanja u rad Preglednika katastarskih podataka, odnosno uvođenja informacijskog sustava servisa katastar.hr koji građanima i poduzetnicima omogućuje uvid u čestice zemljišta, zaprimljeno je više od 200.000 upita o katastarskim česticama i vlasničkim listovima, priopćila je danas Državna geodetska uprava, koja se skrbi za taj informacijski sustav. "Ostali obrađeni podatci u protekla tri dana potvrđuju golemo zanimanje građana, ustanova i organizacija iz Hrvatske i svijeta za upisivanje nekretnina", ističu u DGU-u. Preglednik katastarskih podataka dostupan je od 9. studenoga preko Vladina servisa za ubrzanu komunikaciju građana i poduzetnika s državom Hitro.hr ili izravno na internetskoj stranici www.katastar.hr.

ZAGREB - Sudjelujući danas na Interliberu, na Zagrebačkom velesajmu, na okruglom stolu "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske i duhovna integracija hrvatskoga naroda", sarajevski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, izjavio je kako po novom američkom prijedlogu za ustroj BiH, "ondje Hrvati više ne postoje". "Čujem kako nam mijenjaju povijest i pokušavaju oprati pamet, te se zato treba držati franjevačke izreke: zapiši pa će to i Bog zapamtiti", rekao je vrhbosanski nadbiskup, na okruglom stolu kojeg je na Interliberu priredila Hrvatska matica iseljenika (HMI). Književnik Mile Pešorda upozorio je na problem "organiziranoga zaborava" kulture hrvatskog naroda u BiH, a književnik Tomislav Žigmanov koji je govorio o položaju hrvatske knjige u Vojvodini, rekao je da "od osamostaljenja hrvatske države još ni jedno naše djelo nije recenzirano u srpskom književnom, umjetničkom ili filozofskom časopisu".

ZAGREB - "Slovačko-hrvatski i hrvatsko-slovački praktični rječnik s gramatikom" autorica Marie Kursar i Dubravke Sesar, objavljen u nakladi Školske knjige, predstavljen je danas na Interliberu u Zagrebu. Slovačko-hrvatski rječnik sadrži približno 14.000, a hrvatsko-slovački približno 11.000 natuknica s osnovnom gramatičkim i funkcionalnim obilježjima. O Rječniku su govorile autorice Maria Kursar i Dubravke Sesar te recenzentica Branka Tafra. Dubravka Sesar je istaknula da se "ovakav dvjezičnik u hrvatskoj leksikografiji pojavljuje prvi put".

PLOČE - U dolini Neretve danas je od Ploča do Metkovića počeo monitoring ptica močvarica koje u dolini Neretve imaju svoja staništa ili su u preletu za toplije krajeve u sjevernoj Africi, a predviđen je i odstrel oko 60 divljih ptica radi pretrage na mogući prijenos ptičje gripe. Kako je danas rekla Davorka Kitonić iz Hrvatskog društva za zaštitu životinja, zadužena za promatranje ptica u dolini Neretve, zasad ne postoji realna mogućnost da se ptičja gripa pojavi na tom području. Veća jata divljih ptica u dolini Neretve očekuju se tek kada se zalede vode u srednjoj i istočnoj Europi, pa se divlje ptice na Neretvi očekuju tek u prosincu ove i u siječnju iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙