FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi predsjednik izraelskih laburista kreće putem Yitzhaka Rabina

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Zastupnik u izraelskom parlamentui vođa sindikalne središnjice Histadrut, Amir Peretz potpuno jeneočekivano na stranačkim izborima za predsjednika laburističkestranke pobijedio veterana izraelske politike i aktualnogvicepremijera Shimona Peresa, a u svom je pobjedničkom govoru jasnodao do znanja da će slijediti put ubijenog izraelskog premijeraYitzhaka Rabina.
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Zastupnik u izraelskom parlamentu i vođa sindikalne središnjice Histadrut, Amir Peretz potpuno je neočekivano na stranačkim izborima za predsjednika laburističke stranke pobijedio veterana izraelske politike i aktualnog vicepremijera Shimona Peresa, a u svom je pobjedničkom govoru jasno dao do znanja da će slijediti put ubijenog izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

Peretz, koji je na međunarodnoj političkoj sceni potpuno nepoznat, dobio je, suprotno svim ranijim najavama i očekivanjima, 42 posto glasova stranačkog članstva, a Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, dva posto manje.

Amir Peretz (54) podrijetlom je marokanski Židov, a u Izrael je imigirao s četiri godine. Oženjen je, otac četvoro djece i živi u Sderotu. U politiku je ušao osamdesetih godina dvadesetih godina, a s obzirom da je od 1995. vođa sindikalne središnjice Histadrut, često se sukobljavao s izraelskom vladom zbog predviđenih rebalansa proračuna tvrdeći da oni idu na štetu siromašnih slojeva izraelskog društva.

Peretz je najavio da će laburističku stranku izvući iz vladajuće koalicije s većinskim Likudom premijera Ariela Sharona. Velika izraelska koalicija sklopljena je prošle godine kako bi se u političkom miru provelo povijesno izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze. Peres je, unatoč velikim političkim neslaganjima sa Sharonom, namjeravao zadržati laburiste u vladi do isteka njezina mandata.

Peretz je već najavio da će se sljedećeg tjedna sastati sa Sharonom i predložiti mu održavanje prijevremenih izbora u ožujku iduće godine.

Izraelski politički analitičari smatraju da je izborom Peretza za predsjednika laburističke stranke "spašena izraelska demokracija".

"Laburisti će izaći iz vlade i postati jaka oporba, održat će se prijevremeni izbori, a pred biračima će biti dvije jasne alternative", piše novinar Haaretza, dodajući da će je Peretzovim izborom "spriječena godina političke inercije na palestinskoj fronti, međusobne prijetnje, ciljana ubojstva i teroristički napadi".

"Peretz je svoj pobjednički govor pretvorio u svoje prvo predizborno obraćanje. Govorio je o iskorjenjivanju etničkih demona, rješavanju socijalnih razlika i svojoj težnji za mirom. On također nije oklijevao da pozove birače Likuda da glasaju za laburiste", ističe novinar izraelskog lista.

"Nećemo biti na miru sve dok ne postignemo konačni sporazum (s Palestincima) koji će osigurati sigurnu budućnost za našu djecu i koji će nam dati novu nadu da živimo u regiji u kojoj ljudi vode život na temelju suradnje", kazao je Peretz na grobu ubijenog premijera Yitzhaka Rabina, koji je posjetio nakon izbora, dajući tako do znanja da namjerava slijediti Rabinov put.

Peretz je također kazao da je najveći problem Izraela "etnički demon".

"Mi pružamo ruke novim imigrantima, pružamo ruke našoj braći Arapima, pružamo ruke našoj braći Druzima", kazao je Peretz u dugom govoru često prekidanom pljeskom njegovih pobornika.

Peretz je također zatražio i podršku svog stranačkog suparnika Shimona Peresa.

"Shimone, želim da budeš uz mene. Nemoj nas ostaviti same, Shimone. Ako ne zbog mene, učini to zbog stranke, ako ne zbog stranke učini to zbog zemlje", istaknuo je novi predsjednik izraelske laburističke stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙