FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: žestoke oporbene kritike izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi

ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Saborska oporba žestoko je danaskritizirala Vladin prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, držećiga korakom ka potpunoj destrukciji sustava socijalne skrbi.
ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Saborska oporba žestoko je danas kritizirala Vladin prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, držeći ga korakom ka potpunoj destrukciji sustava socijalne skrbi.

Oporba je suglasna da Vlada predlaže tek administrativne izmjene, da se ne želi uhvatiti u koštac s problemima u socijalnoj skrbi, a da zakon mijenja samo zato što se ne snalazi u postojećem sustavu.

"Ovaj je zakon prilog propadanju sustava, korak ka destrukciji. Razbijate sustav u paramparčad", poručio je Davorko Vidović (SDP), prozivajući resorna ministarstva i ministre za nestručnost.

"Imamo ministra (zdravstva) koji je potpuno nekompetentan, ne zna, a sumnjam da ga previše i zanima sustav socijalne skrbi, pa brigu prepušta državnoj tajnici (Dorica Nikolić) koja također o tome ništa ne zna", rekao je.

Ljubica Lalić (HSS) tvrdi da Vlada predlaže nepoznanicu, da traži potporu u Saboru za zakon koji je nejasan i neprovediv.

Razloge za predloženo ukidanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad vidi u, kako kaže, činjenici da Vlada i resorna ministarstva nisu bila sposobna osigurati njegovo funkcioniranje.

"Kada se ne zna kako da Zavod zaživi, Vlada ga jednostavno ukida", kazala je Lalić.

Isto misli i Dorotea Pešić Bukovac (IDS), koja potporu izmjenama uskraćuje i zbog, kako je rekla, "rigidne" centralizacije koja se kani uvesti u sustav socijalne skrbi.

"Na djelu je rigidna centralizacija novaca i ovlasti, jer o svemu što bi radili obiteljski centri za socijalnu skrb odlučuju ministri i ministarstva", tvrdi IDS-ova zastupnica.

Predložene izmjene kritizirao je i Klub HSP-a, ali ih, za razliku od ostalih oporbenih klubova, podupire.

Ruža Tomašić (HSP) izmjene smatra "administrativnim manevrima", ali ih podupire jer su, kako je rekla, u okviru reforme sustava socijalne skrbi koja se oslanja na kreditna sredstva Svjetske banke.

Klub HDZ-a, pak, daje punu potporu Vladinom prijedlogu, drži da je riječ o mjerama koje će sustav socijalne skrbi učiniti učinkovitijim i na veću korist građanima.

Ruža Lelić (HDZ) posebno hvali odredbu po kojoj bi se u 21 županijski obiteljski centar zaposlilo 132 stručnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙