FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi

ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor danas je 17. sjednicunastavio raspravom o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, kojima Vladapredlaže ukidanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, uz obrazloženjeda ta institucija u praksi nije zaživjela te da samo blokira radministarstava.
ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor danas je 17. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, kojima Vlada predlaže ukidanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, uz obrazloženje da ta institucija u praksi nije zaživjela te da samo blokira rad ministarstava.

Državna tajnica u Ministarstvu obitelji Dorica Nikolić pojasnila je da su nadležnosti u području socijalne skrbi podijeljene između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva obitelji - resor socijalne skrbi obavlja poslove obiteljske i kazneno-pravne zaštite djece s poremećajima u ponašanju, a resor obitelji poslove savjetovanja.

U tom smislu, kaže Nikolić, Zavod bi kao treće tijelo samo blokirao rad ministarstava, dovodio do sukoba nadležnosti, a nije ni u skladu s aktualnom reformom sustava socijalne skrbi.

Druga novina koja se predlaže zakonskim izmjenama je uvođenje obiteljskih centara koji bi djelovali kao zasebne ustanove, ne više u okviru centara socijalne skrbi.

Na taj će se način, tvrdi Nikolić, razviti mreža institucija za pomoć obitelji, djeci i mladeži, potaknuti volonterski i rad udruga za socijalnu skrb, sve u cilju pomoći socijalno osjetljivim društvenim skupinama.

Medicinskim sestrama zaposlenima u domovima socijalne skrbi omogućilo bi se, pak, da stručne ispite mogu polagati u domovima, ne više isključivo u zdravstvenim ustanovama.

O predloženim izmjenama raspravljaju saborski klubovi, na čiji je zahtjev, uz potporu Vlade, prije dva dana skinuta oznaka hitnosti pa se o izmjenama raspravlja u prvom čitanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙