FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 11. studenoga 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 11. studenoga 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor bi u današnjem nastavku 17. sjednice trebao raspraviti Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Vlada predlaže ukidanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, s pojašnjenjem da ta institucija u praksi nije zaživjela. Iz centara socijalne skrbi Vlada bi izdvojila postojeća savjetovališta, koja bi nastavila raditi kao zasebne ustanove - obiteljski centri. Predlaže i nov način koordinacije izvaninstitucijskih oblika potpore obitelji i socijalno osjetljivim skupinama. Saborski zastupnici bi, na kraju ovotjednog zasjedanje, trebali i glasovati o raspravljenim točkama.

KOMARNA- Predsjednik Vlade Ivo Sanader jučer je u Komarni kod Kleka otvorio radove na "Projektu Pelješac" koji obuhvaća gradnju do sada najvećeg mosta u Hrvatskoj - mosta za poluotok Pelješac i pristupnih cesta. Most Pelješac jedan je od najvećih i najznačajnijih Vladinih infrastrukturnih projekata, dug je 2.300 metara, a trebao bistajati između 250 i 300 milijuna eura, zajedno s pristupnim cestama, kazao je ministar mora, turizna, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta. Projekt bi trebao biti dovršen do 2008. godine, a u tijeku je priprema za raspisivanje natječaja za gradnju mosta. Premijer Sanader naglasio je kako će dovršenje "Projekta Pelješac" donijeti boljitak cijeloj Hrvatskoj. Izgradnjom mosta izravno će se s ostatkom Hrvatske prometno povezati Dubrovačko-neretvanska županija i skratit će se put do Korčule za 50-ak kilometara, jer će se svi djelovi Hrvatske spojiti u jedinstveni prometni sustav. Također gradit će se i most preko malostonskog kanala dug 450 metara. Most je najviše visine 30 metara, a prosječna visina od 25 metara omogućava nesmetan pomorski promet budući da se nalazi na ulazu u Malostonski zaljev, odnosno akvatorij BiH.

DUBROVNIK - Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici u Dubrovniku prihvatila niz projekta značajnih za grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, posebice vezano za izgradnju prometne i vodoopskrbne infrastrukture. Premijer Sanader istaknuo je kako je Vlada u prošloj i u ovoj godini za ceste na području najjužnije županije izdvojila je 51,5 milijuna kuna. Ministar Božidar Kalmeta najavio je završetak autoceste od Splita do Ploča do 2008., a potom nastavak izgradnje od Ploča do Osojnika. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju brze ceste između zračne luke u Čilipima i Dubrovnika u dužini 17 kilometara, a koja bi trebala biti gotova do 2008. Do konca veljače iduće godine trebala bi biti gotova izgradnja trajektnog pristaništa u Prapratno na poluotoku Pelješcu, nakon toga će se uspostaviti i nova trajektna linija prema otoku Mljetu. Vlada je prihvatila i program regionalnog vodoopskrbnog sustava Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo-Mljet, za što je do 2009. potrebno osigurati 46,2 milijuna kuna.

DUBROVNIK - Dubrovnik je šesti hrvatski grad u kojemu je otvoren ured servisa Hitro.hr, Vladina servisa za bržu i transparentniju komunikaciju s tijelima državne uprave. Ured je jučer u dubrovačkoj poslovnici Financijske agencije (FINA) otvorio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader. Kao i uredi u ostalih pet gradova - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Vukovar, i dubrovački ured omogućava usluge osnivanja trgovačkog durštva i otvaranja obrta, te digitalizirane usluge e-Regosa i e-Katastra. Predsjednik Uprave FINA-e Zoran Maksić istaknuo je kako su uspješno završena osnova buduće mreže tijela državne uprave - HITROnet. U Zagrebu su u jedinstvenu mrežu već spojene sve institucije državne uprave, a uskoro će se u HITROnet povezati i tijela državne uprave u Splitu i Rijeci. Cilj je u što kraćem roku spojiti sva tijela državne uprave u svim dijelovima Hrvatske i na taj način omogućiti daljnju digitalizaciju i dodatno ubrzavanje administrativnih procesa, te ih učiniti još transparentnijim. Korištenjem servisa Hitro.hr, od otvaranja prvog ureda u Zagrebu prije šest mjeseci, otvoreno je više od 800 tvrtki ili obrta.

ZAGREB - Zavod za školstvo predstavio je jučer prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, po kojemu se učenik može pismeno provjeravati i ocjenjivati najviše dva puta na tjedan, a testovi moraju biti najavljeni tjedan dana prije. Predloženi pravilnik donosi 24 promjene, a cilj mu je regulirati ocjenjivanje učenika u osnovnim i srednjim školama, rekao je ravnatelja Zavoda za školstvo Vinko Filipović. Prijedlog pravilnika Zavod će dostaviti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa nakon mjesečne javne rasprave, na web-stranicama i tribinama.

ZAGREB - Professor emeritus zagrebačkoga Pravnog fakulteta Zvonimir Šeparović, sudjelujući jučer u Zagrebu na 8. znanstveno-stručnom skup "Vukovar '91.- četrnaest godina poslije", u organizaciji Instituta "Ivo PIlar", istaknuo je kako se moramo oduprijeti tezi Haaškoga suda da je hrvatska država nastala na zločinu. Na skupu posvećenu djelovanju Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju, prof. Šeparović je - govoreći o trima različitim haaškim sudovima i Hrvatskoj - pozvao da se ustraje u tužbi naše zemlje protiv Srbije i Crne Gore za genocid i agresiju. "Također moramo odbiti manipulacije Haaškoga suda kojim se ocjenjuje naša povijest", naglasio je. Govoreći o povijesno-političkom kontekstu djelovanja Haaškoga suda, povjesničar Josip Jurčević upozorio je kako bi "Haaški sud mogao utjecati na interpretaciju hrvatske povijesti". "Sud također izravno utječe na političke procese", kazao je prof. Jurčević, te istaknuo kako su "međunarodni gospodarski pritisci na Hrvatsku, potaknuti Haaškim sudom, u protuslovlju s međunarodno-pravnim poretkom u svijetu jer je on utemeljen na Povelji UN-a.

VUKOVAR - U Vukovaru će se od 13. do 20. studenoga pod geslom "Gdje da tražim sina svoga?" nizom komemorativnih skupova obilježiti 14. obljetnica vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, a 18. studenoga je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Središnje komemorativno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. počinje 18. studenoga okupljanjem sudionika pred vukovarskom Općom bolnicom, odakle će se u koloni sjećanja zaputiti gradskim ulicama do Memorijalog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Spomen na žrtve iz vukovarske gradske četvrti Borova naselja održat će se 19. studenoga Križnim putem i svetom misom u crkvi Gospe Fatimske. Isti dan bacanjem vijenca u Dunav u Borovu te polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja kod farme "Lovas" odat će se i počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, te žrtvama masovne grobnice kod farme "Lovas". Završni dan obilježavanja vukovarske tragedije, 20. studenoga, polaganjem vijenaca i komemorativnim skupovima odat će se počast stradalnicima srpskih koncentracijskih logora i žrtvama iz masovne grobnice na Ovčari, ubijenima 20. studenoga 1991. Vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota pozvao je hrvatske građane da dođu u Vukovar u dane obilježavanja Sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i pridruže se odavanju počasti stradalima u srpskoj agresiji, a oni koji to ne budu mogli pozvani su da 18. studenoga u svojim prozorima zapale svijeću.

VARAŽDIN - U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je tribina na temu "Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina", na kojoj je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica govorio o "Nepravdi ovozemaljskih moćnika prema Hrvatima, katolicima u BiH". Biskup Komarica potresno je svjedočio o stradanju, patnjama i iseljavanju Hrvata iz Bosne i Hercegovine u proteklih 15 godina, navevši brojne primjere iz banjolučkog područja. Kazao je kako se unatoč nadljudskim naporima svećenika i redovnica, i pod cijenu vlastita života, nije moglo zaustaviti raseljavanja katolika i rušenje crkava u BiH. Sudjelujući na tribini, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kardinal Vinko Puljić, govorio je o nadi i pouzdanju. Naveo je i primjer kako je na pitanje što je Hrvatima u BiH dalo snagu da izdrže sve te ratne teškoće, odgovorio kako su to "vjera i pouzdanje u Boga, te bosanski inat i izdržljivost kojima su sve pretvarali u humor, a bio je crn". Sinoćnja tribina u Varaždinu prva je u nizu tribina koje će biti održane i u drugim gradovima u Hrvatskoj, a posvećene su problemima hrvatskog naroda u BiH te stvaranju duha zajedništva svih Hrvata.

ZAGREB - Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika (HMI) Domagoj Ante Petrić izvijestio je kako na ovogodišnjem Interliberu 1400 knjiga i oko 250 tiskovina predstavlja nakladništvo hrvatskoga iseljeništva, autohtonih hrvatskih manjina u susjednim zemljama i Hrvata iz BiH. Petrić, koji je i voditelj projekta "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske i duhovna integracija hrvatskoga naroda", rekao je Hini kako to posebno zaslužuju intelektualci koji zadnjim silama pokušavaju očuvati hrvatski jezik i kulturu tamošnjih Hrvata. Napomenuo je kako su na izložbi posvetili pozornost i nakladničkim pothvatima Hrvata u Crnoj Gori i Vojvodini. Na izložbenom prostoru HMI-a u 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma može se razgledati razgranana djelatnost nakladničkih pothvata koje je ostvarivao hrvatski narod izvan Domovine. Danas, na Dan Hrvatske matice iseljenika, na Zagrebačkom velesajmu održati okrugli stol "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske - iskustva, današnje stanje i perspektive", na kojem će sudjelovati književni i kulturni djelatnici Hrvoje Hitrec, Ante Sekulić, Vinko Grubišić, Stjepan Šulek, Vladimir Stanković, Stjepan Blažetina i Ante Lučić. Popodne će se održati tematska tribina o duhovnoj integraciji hrvatskoga naroda, na kojoj će, uz ostale, sudjelovati vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Ivona Dončević, Mile Pešorda, Tomislav Žigmanov i Vlado Šakić.

ŠIBENIK - Oko 500 kilograma maslina pobrano je jučer u zaleđu Pirovca u masliniku Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije, a već sinoć masline su upućene na preradu u solinsku uljaru, rekao je Branko Smrček , predsjednik Udruge. Dodao je da je maslinik, površine 10.000 četvornih metara, oboljelim braniteljima početkom 2002. godine ustupio Pirovčanin Šime Sladić, te da je do sada obnovljeno 76 stabala maslina. "Posađeno je i 85 mladih stabala koja će prvi plod dati za tri godine. Očekujemo ove godine oko 70 kilograma ulja, što je gotovo dvostruko više nego lani. Za maslinovo ulje osvojili smo ove godine zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju maslinara i uljara 'Orebić 2005.'", kazao je Smrček. "No važnije od kvalitete ulja i osvajanja medalja na natjecanjima je radna terapija i druženje oboljelih branitelja naše županije, jer svi liječnici preporučuju upravo rad kao najbolji lijek za oboljele od PTSP-a", kazao je Smrček. Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije ima blizu 300 članova, a osim u masliniku, radna terapija provodi se i na druge načine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙