FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks upozorio Borasa da ne daje svoje mišljenje na službenom memorandumu

ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorioje danas predsjednika Odbora za zakonodavstvo Florijana Borasa (HDZ)da ubuduće ne smije davati svoje mišljenje na memorandumu Odbora, jerbi se to, kaže, moglo protumačiti kao mišljenje Odbora.
ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorio je danas predsjednika Odbora za zakonodavstvo Florijana Borasa (HDZ) da ubuduće ne smije davati svoje mišljenje na memorandumu Odbora, jer bi se to, kaže, moglo protumačiti kao mišljenje Odbora.

Šeks je time odgovorio na upozorenja iz oporbe da je na zahtjev predsjednika velikogoričkog Gradskog vijeća za vjerodostojnim tumačenjem Izbornog zakona za lokalne izbore Boras odgovorio vlastitim mišljenjem na službenom memorandumu.

U Borasovu odgovoru piše kako predsjednici gradskih vijeća nisu ovlašteni podnositelji zahtjeva za vjerodostojnim tumačenjem te da Odbor nije nadležan za davanje takvog tumačenja.

No, Boras se nije zaustavio na tome, nego je na potpitanje iz zahtjeva smije li vijećnik, čiji je mandat u mirovanju, podnijeti ostavku, izravno odgovorio da ne može.

"Dakle, dok je mandat člana predstavničkog tijela u mirovanju, miruju mu sve obveze i prava, pa i pravo na podnošenje ostavke, jer ih ostvaruje njegov zamjenik", stoji u Borasovu pismu.

Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da je Boras tako izmanipulirao javnost, jer se, kaže, na Radiju Velika Gorica čitav dan vrti vijest da je Odbor dao vjerodostojno tumačenje.

Pravaši su upozorili da Borasu ovo nije prvi put da svoje mišljenje prezentira na memorandumu Odbora.

Podsjetili su da je njihov zastupnik Vlado Jukić još prije četiri mjeseca zatražio vjerodostojno tumačenje Zakona o Fondu za branitelje.

Ta točka nikad nije došla na dnevni red, ali je Boras braniteljskim udrugama poslao svoje mišljenje da im pripadaju samo one dividende privatiziranih tvrtaka koje su isplaćene nakon osnivanja Fonda.

To je mišljenje potpisao kao predsjednik Odbora, pa su ga udruge, ali i nadležna ministrica, shvatile kao vjerodostojno tumačenje, što Boras nikad nije opovrgnuo.

Zahtjev da čitav slučaj razriješi predsjednik Sabora danas je potpisalo svih pet oporbenih članova Odbora, no neki među njima nisu bili načistu oko toga je li Boras u svom odgovoru citirao Središnji državni ured za upravu ili je iznio svoje mišljenje.

Tu je dilemu razriješio sam Boras, ističući da je "na izravno pitanje izravno odgovorio".

Na to je reagirao Šeks, ocjenjujući da bi se Borasov odgovor mogao protumačiti dvojako.

Borasa i predsjednike svih parlamentarnih odbora pozvao je da se striktno pridržavaju procedure, kako više ne bi dolazilo do nedoumica što je zaključak Odbora, a što osobno mišljenje njegova predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙