Ujedno je najavljeno održavanje 1. dana hrvatskog kulinarstva te 2. nacionalnog natjecanja "Zlatni kuhar" u Opatiji od 6. do 8. prosinca, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.
Na tim se susretima očekuje više od 300 sudionika, od kojih 100-ak kuhara iz cijele Hrvatske, koji će se natjecati u pripravljanju domaćih jela inspiriranih hrvatskom kulinarskom baštinom.
Hrvatski kuharski savez prije godinu je dana osnovao kulinarsku akademiju uz pomoć varaždinske tvrtke Coning i hotela Trakoščan te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koji su uz tvrtku Elektroklux i glavni investitori kuharskog kabineta.
Svečano otvaranje kabineta održat će se, kako je najavio glavni tajnik HKS-a Borislav Šimenc, 23. studenoga ove godine.
Osnovna zamisao Akademije i kabineta je educiranje kuhara i njihovih pomoćnika u skladu s modernim svjetskim trendovima, ali i očuvanje hrvatskog kulinarskog naslijeđa kroz organiziranje raznih seminara i radionica.
U godinu dana Akademiju je pohađalo više od 250 kuhara iz svih županija, rekao je njen voditelj Damir Crleni.
Za hotel Trakoščan-Coning ta je akademija i novi kabinet iskorak naprijed u poslovanju, budući se, kako je kazao predsjednik Uprave Coning Grupe za turistički portfelj Boris Santo, žele više specijalizirati za poslovnu i kongresnu ponudu.
(Hina) xtam yds