FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorski pjesnik Jevrem Brković dobitnik nagrade na Kosovu

PRIŠTINA, 1.studenoga 2005.(Hina) - Predsjedniku Dukljanske akademijeznanosti i umjetnosti (DANU) i poznatom crnogorskom književnikuJevremu Brkoviću uručena je u ponedjeljak navečer u Mitrovici nagradaMeđunarodne književne manifestacije "Rt dobre nade" za pjesničko ihumano djelo.
PRIŠTINA, 1.studenoga 2005.(Hina) - Predsjedniku Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti (DANU) i poznatom crnogorskom književniku Jevremu Brkoviću uručena je u ponedjeljak navečer u Mitrovici nagrada Međunarodne književne manifestacije "Rt dobre nade" za pjesničko i humano djelo.

Brković je prvi dobitnik te nagrade posvećene poznatom kosovskom pjesniku Fahredinu Gungi, koju je ustanovila Međunarodna pjesnička manifestacija "Rt dobre nade".

Član žirija prof. dr. Murat Bejta kazao je kako je žiri pri donošenju odluke "imao u vidu Brkovićevo veliko djelo, njegovu intelektualnu i ljudsku hrabrost, kao i doprinos koji je dao u razumijevanju među ljudima i kulturama". Poznati disident Brković nikada nije prestao glasno izražavati svoje neslaganje s nepravdama koje su se događale na prostorima bivše Jugoslavije, posebice onima koje su doživjeli Albanci, rečeno je tom prigodom.

Zahvaljujući se na nagradi koju je primio, Brković je istaknuo da se velike drame naroda događaju i prolaze, da "iz njih narodi ponekad izlaze kao pobjednici, a ponekad se uvlače u jame prošlosti i ostaju bez memorije".

Tijekom boravka na Kosovu Jevrema Brkovića primili su predsjednik Kosovskog parlamenta Nexhat Daci i premijer Bajram Kosumi, koji su mu odali priznanje za njegov doprinos većem razumijevanju među ljudima i kulturama. Brković je pak podržao težnje Kosova za ostvarivanjem neovisnosti.

Dukljanska akademija osnovana je krajem 90-ih godina kao alternativa Crnogorskoj akademiji znanosti i umjetnosti koja je tijesno surađivala sa Srpskom akademijom nauka i umjetnosti, za koju se smatra da je tvorac srpskog memoranduma.

Brković je početkom rata 1992. izbjegao iz Crne Gore ne slažući se s ratnom politikom tadašnjeg vodstva te je više godina proveo u Zagrebu, gdje je izdao i desetak svojih knjiga. Krajem 90-ih se vraća u Podgoricu i formira Dukljansku akademiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙