FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Osnovan Klub zastupnika regionalnih stranaka

ZAGREB, 10. studenoga 2005.(Hina) - U Hrvatskom saboru od jučer prviput djeluje Klub zastupnika regionalnih stranaka u koji su uključenizastupnici PGS-a, SBHS-a i MDS-a, a kako su danas izvijestili, želepromicati regionalizaciju i decentralizaciju države te okrupnitiregionalnu političku scenu.
ZAGREB, 10. studenoga 2005.(Hina) - U Hrvatskom saboru od jučer prvi put djeluje Klub zastupnika regionalnih stranaka u koji su uključeni zastupnici PGS-a, SBHS-a i MDS-a, a kako su danas izvijestili, žele promicati regionalizaciju i decentralizaciju države te okrupniti regionalnu političku scenu.

Predsjednik Kluba je Vilim Herman (SBHS), potpredsjednik Nikola Ivaniš (PGS), a treći član je Željko Pavlic (MDS).

Oni su na današnjoj konferenciji za novinare kazali da su im osnovne zadaće pokretati zakonske inicijative za decentralizaciju i regionalizaciju države te predlagati mogućnosti dekoncentracije vlasti, odnosno premještanja ministarstava, Vladinih agencija i sjedišta javnih poduzeća izvan Zagreba.

Klub kani otvarati i javne rasprave o regionalizaciji države, razmatrati mogućnosti sudjelovanja lokalnih jedinica u povlačenju novca iz predpristupnih fondova EU-a te uključivati civilno društvo i širu javnost u političke procese.

Ivaniš je naveo da će im jedan od glavnih ciljeva biti okrupnjivanje regionalne političke scene kako bi se stvorila čvrsta politička jezgra, dovoljno jaka da pokrene regionalne inicijative. Među njima je, kaže, i ona da se prekine s praksom po kojoj se gotovo sav državni novac slijeva u Zagreb. "Dok god ukupni proračun Zagreba bude jednak svim županijskim proračunima, ne možemo govoriti o ravnomjernu razvoju države", naglasio je Ivaniš.

Pavlic je dodao da će jedna od prvih inicijativa Kluba biti izmjene izbornog zakonodavstva, tako da se država podijeli na još više izbornih jedinica, te da se i saborski zastupnici biraju izravno.

Herman je, upitan je li o mogućnosti uključenja u Klub razgovarao s Klubom nezavisnih zastupnika oko Branimira Glavaša, rekao da je Glavaševa udruga, ma koliko se temeljila na regionalizmu, ipak proizašla iz stranke koja je, ustvrdio je, dovela do toga da je Slavonija i Baranja danas jedna od najzaostalijih hrvatskih regija. No, dodao je, vrijeme će pokazati je li takva suradnja moguća.

Pavlic je napomenuo da je o suradnji u Saboru razgovarao s Klubom IDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙