FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. studenoga 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 10. studenoga 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski bi sabor u današnjem nastavku 17. sjednice trebao raspravljati o još jednoj interpelaciji kojom Klub zastupnika SDP-a od Vlade traži da se očituje o navodnim kupnjama glasova i mandata u pojedinim tijelima lokalne samouprave nakon svibanjskih lokalnih izbora. Pozivajući se na medijske napise o navodnoj trgovini vijećničkim mandatima u Sisku, Karlovcu, Osijeku, Velikoj Gorici i Dubrovniku, zastupnici SDP-a Hrvatskom saboru predlažu da Vladu obveže da poduzme mjere kojima će se pojačati odgovornost lokalnih dužnosnika. Interpelacijom, također, traže da mjerodavna državna tijela što prije ispitaju navode o političkoj korupciji i drugim nezakonitostima, a zalažu se i za izmjene zakona o osnivanju i djelovanju političkih stranaka. Hrvatski bi sabor na početku današnjeg zasjedanja trebao dovršiti jučer započetu raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o stanju u HŽ-u.

ZAGREB - U Komarni se danas otvaraju pripremni radovi za gradnju mosta kopno-Pelješac, u Dubrovniku servis Hitro.hr, a u tom će gradu zasjedati i hrvatska Vlada. Pripremne radove za most kopno-Pelješac koji će biti dugačak oko 2300 metara, otvorit će premijer Ivo Sanader. Najviši dio mosta bit će na 35 metara iznad mora, dok je predviđena visina plovnog puta u srednjem rasponu 25 metara. Prijelazom ceste na Pelješac spojili bi se svi dijelovi Hrvatske u prometno cjeloviti sustav jer u potpunosti prolazi hrvatskim državnim prostorom, a ujedno će Pelješac i najužniji otoci dobiti priliku za pojačani razvitak. Tim mostom izravno će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija i skratiti cestovni put na poluotok Pelješac, te otoke Korčulu i Lastovo za više od 32 kilometra. Most bi trebao biti gotov do 2008.

Kao i uvijek kad zasjeda izvan Banskih dvora, Vlada će u Dubrovniku razmotriti projekte važne za taj grad i njegovu županiju. Riječ je, uz ostalo, o projektu regionalnog vodoopskrbnog sustava, izgradnji prometne infrastrukture, poduzetničke zone u Opuzenu, rješavanju smještaja Sveučilišta u Dubrovniku, gradnji doma umirovljenika, projektu golf parka Srđ. Vlada će u Dubrovniku utvrditi zakonske prijedloge o turističkom zemljištu, o reviziji i o računovodstvu. Trebala bi utvrditi i nacionalni projekt navodnjavanja, te zaključkom realizirati najavu uvođenja posebnih kartica za plavi dizel.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici preporučila je HEP-u da odmah uključi struju ivanečkom ITAS-u, privatnoj tvrtki u stečaju u kojoj je većina od 250 zaposlenih tri dana štrajkala glađu. Vlada je zaključila i da se dosadašnji dug za električnu energiju od 531 tisuću kuna prijavi u stečajnu masu, te potvrdila stajalište HEP-a da eventualni novi vlasnik ITAS-a ne bi stekao pravo zakupa angažirane snage. Premijer Ivo Sanader poručio je da će Vlada pomoći ivanečkoj tvrtki, ali, dodao je, ne želi amnestirati one koji su je doveli u sadašnju poziciju. Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić najavila je da će trebati reagirati i pravosudna tijela, jer postoje naznake da su teškoj financijskoj situaciji u ITAS-u pridonijele i odgovorne osobe koje su sklapale štetne ugovore čime su tvrtku oštetili za 10 milijuna kuna. Kaznene prijave podnijete su općinskom Državnom odvjetništvu i na njemu je da reagira, kazala je Bagić.

ZAGREB/VARAŽDIN - Uprava Hrvatske elektroprivrede odlučila je ivanečku tvrtku alatnih strojeva, "Itas" d.d. u stečaju priključiti na električnu mrežu, kako bi mogla početi proizvodnja, priopćeno je iz HEP-a jučer kasno popodne. Odluku o priključenju Itasa na 10 kilovoltnu električnu mrežu, HEP je donio na preporuku Vlade, vodeći računa da time ne ugrozi svoje poslovanje. Na taj način omogućuje se pokretanje proizvodnje korištenjem angažirane snage od 760 kilovata, a ugovor o priključenju treba biti potpisan u roku od sedam dana, do 16. studenog. Varaždinska Elektra prijavit će dosadašnji Itasov dug od 531.389,37 kuna u stečajnu masu tvrtke. Radnici "Itasa" u početku tjedna počeli su štrajk glađu, a jučer su, saznavši da je tvornica u 16 sati dobila struju, odgodili štrajk. No upozorili su da će, ne počne li proizvodnja po planu, štrajk nastaviti, a od Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju i dalje traže da otkupe većinski paket dionica poduzeća.

STARIGRAD/PAKLENICA - U Upravi NP-a "Paklenice" u Starigradu podno Velebita jučer je proslavljen svršetak razminiranja triju planinarskih staza na ukupno 146 tisuća četvornih metara prostora, pa su postali prohodni planinarski prolazi i staze koji povezuju dvije regije, ličku sa sjeverne i dalmatinsku s južne strane u NP-u "Paklenici". Razminiranje je obavilo 25 pirotehničara različitih tvrtaka koji su otkrili i uništili 38 ubojitih sredstava, a cijeli posao je stajao 1,2 milijuna kuna, koje su darovali Kneževina Monaco, talijanska vlada i UNHCR. Pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić izrazio je nadu da će svi hrvatski parkovi prirode i nacionalni parkovi do 2007. biti potpuno razminirani. Podsjetio je da u NP-u "Paklenici" treba razminirati još dva smjera, jedan ispod Sv. Brda koji vodi prema Sv. Roku, i drugi od Javornika prema Lici.

ZAGREB - Sa 2,5 milijardi eura ulaganja Austrija je na prvom mjestu po visini stranih investicija u Hrvatsku, a oko 700 tisuća Austrijanaca dolazi na odmor u Hrvatsku, istaknuto je ministar gospodarstva i rada Republike Austrije Martin Bartenstein prigodom jučerašnjeg susreta s ministrom mora, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom. Ministar Kalmeta izvijestio je o nastavku privatizacije 20-tak hotela u kojima država ima vlasničke udjele kao i o mogućnostima ulaganja u kontinentalni turizam, priopćeno je iz Ministarstva. Podsjetio je i na uspješnu suradnju Hrvatske s austrijskim Strabagom u javno-privatnom partnerstvu na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj kao dijelu paneuropskog prometnog koridora 10A. Taj će pravac biti gotov prije roka planiranog za travanj 2007. godine, a još ostaje nedovršeni dio od Maribora do hrvatske granice.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske predstavio je jučer hrvatski prijevod knjige "Crna knjiga LIDL-a - jeftini na štetu zaposlenika" njemačkih novinara Andreasa Hamanna i Gudrun Giese, koja govori o šikaniranju radnika njemačkog trgovačkog lanca LIDL. Budući da LIDL, peti najveći trgovački lanac u Njemačkoj, uskoro namjerava otvoriti trgovine i u Hrvatskoj, sindikat želi upozoriti hrvatsku javnost na uvjete u kojima rade njegovi zaposlenici, rečeno je na predstavljanju. Po riječima Gudrun Giese, uprava LIDL-a vrlo često otpušta radnice optužujući ih za krađu novca iz blagajni, a zapravo se time želi osloboditi radnica koje su kod njih zaposlene više od deset godina, jer dolaze u najviši platni razred i postaju preskupe. U tom trgovačkom lancu nema slobodnih dana zbog radne nedjelje niti slobodnih nedjelja, puno prekovremenih sati se ne plaća, a radnici se vrlo lako zamjenjuju drugima, koji se zapošljavaju na tzv. mini-ugovore uz plaću od 400 eura mjesečno. Hrvatska je plodno tlo za poslodavce poput LIDL-a, koji kupce privlače jeftinom robom, a svoje radnike sustavno maltretiraju, upozoreno je na predstavljanju. Predsjednica sindikata Ana Knežević rekla je da u Hrvatskoj ima poslodavaca s kojima sindikat već tri godine ne uspijeva stupiti u kontakt. U mnogim trgovačkim centrima sindikata uopće nema, a poslodavci na razgovore sa sindikalnim predstavnicima dolaze s tjelohraniteljima, dodala je.

ZAGREB - Knjiga politologa, političara i sveučilišnog profesora dr. Zdravka Tomca "Ponoćne misli", intimni dnevnik u kojem se posebno bavi traženjem odgovora na dvojbe o moralu i politici i političarima, predstavljena je sinoć u Zagrebu. Tomac se u njoj posebno bavi traženjem odgovora na pitanje može li hrvatski narod opstati i oduprijeti se raznim vrstama terora globalistički umreženog društva i sačuvati svoj identitet, dostojanstvo i domoljublje. Po njegovom sudu ponovno je došlo ključno vrijeme za Hrvatsku u kojem je potrebno naći alternativu hrvatskim političkim strankama koje su sve manje hrvatske, a sve više bruxelleske. Osnovne teme Tomčeve knjige su zločin u Vukovaru, rat u BiH, nepravedan mir, nastanak fašističke tvorevine Republike Srpske pod okriljem međunarodne zajednice i odnos Haaga prema hrvatskim generalima i Domovinskom ratu, rečeno je na predstavljanju.

ZAGREB - Knjiga "Hrvatski mučenici za vjeru i dom", autora ličko-senjskog biskupa Mile Bogovića i franjevca Hrvatina Gabrijela Jurišića, predstavljena je sinoć u Zagrebu. U predgovoru mons. Bogović ističe kako će ta knjiga pratiti gradnju crkve Hrvatskih mučenika. Naglašava da je to projekt svenarodne obnove na hrvatskim prostorima, a glavno uporište joj je u vjernu svjedočenju i mučeništvu, po uzoru na Isusa Krista. U knjizi su, uz vjerne svjedoke ili mučenike koje je Crkva takvima proglasila, navedeni i ostali koji su na ovom našem hrvatskom tlu stradali braneći svoju vjeru. Povjesničar fra Hrvatin Gabrijel Jurišić podsjetio je da je gradnja crkve Hrvatskih mučenika spomen na tragediju na Krbavskom polju, koja se dogodila 9. rujna 1493., kada je u bitci sa turskom vojskom, poginulo ili odvedeno u ropstvo oko 10 tisuća hrvatskih ratnika. "Ne samo krbavska tragedija nego i cijela povijest hrvatskog naroda zaslužuje našu posebnu pozornost jer je ta povijest bila stravično krvava od najstarijih vremena do naših dana. Nepregledno mnoštvo mučenika, svetaca i narodnih junaka položilo je živote za katoličku vjeru i domovinu Hrvatsku. Gradnjom crkve Hrvatskih mučenika i spomen-doma odat će se počast svim tim žrtvama", istaknuo je fra Gabrijel.

ZAGREB -Knjiga "Deset zapovijedi danas - Deset besjeda za pomirenje Čovjeka s ljudskošću", istaknutoga židovskoga intelektualca i prevoditelja Biblije - Staroga i Novoga zavjeta te Kur'ana s izvornika na na francuski, Andrea Chouraquija, predstavljena je sinoć u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. U prijevodu Jadranke Brnčić i Krune Pranjića te izdanju zagrebačkoga nakladnika "Konzor" ta knjiga hrvatskom čitatelju donosi i autorov predgovor, napisan u kolovozu 2003. u Jeruzalemu, gdje Chouraqui živi. Hrvatskoga čitatelja autor upućuje na svoj rodni Alžir, gdje je 1917. rođen u židovskoj obitelji vjernoj zapovijedima Tore, te ističe kako je u njegovu rodnom Alžiru slušao dječje glasove kako recitiraju Deset zapovijedi na hebrejskom u sinagogama, na francuskom u crkvama i na arapskom u džamijama. "Ova je knjiga, a da se nisam konzultirao, pokazala suglasnost teologa judaizma, kršćanstva i islama", piše autor te naglašava kako je "na nama da tu ljudsku baštinu utjelovimo jer vjerujemo da će mir pobijediti rat, a svjetlost tamu". Ravnatelj NSK-a Josip Stipanov ocijenio je kako je riječ o doista "osobitoj knjizi" u kojoj je opisano životno iskustvo osobe koja traga za temeljnim vrijednostima i istinama koje povezuju sve tri monoteističke religije.

ZAGREB - Na hrvatskom je Jadranu u deset mjeseci ove godine boravilo 8,89 milijuna turista ili 8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je s 50,9 milijuna noćenja zabilježen porast od 9 posto, prvi su podatci turističkih zajednica koje prenosi Glavni ured Hrvatske turističke zajednice. Nešto veći porast turističkih dolazaka i noćenja, od 18 i 19 posto, zabilježen je na Jadranu u ovogodišnjem listopadu, s 349,8 tisuće turista i njihovih 1,3 milijuna noćenja. Stranih je turista ukupno u deset mjeseci na Jadranu bilo 7,85 milijuna ili 8 posto više nego lani, dok su s 45,75 milijuna noćenja stranci zabilježili porast od 9 posto u odnosu na iste lanjske mjesece. Domaćih je turista od siječnja do kraja listopada ove godine također bilo više nego lani, sa 1,04 milijuna dolazaka i 5,15 milijuna noćenja upisuju poraste od 9 odnosno 8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙