FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 9. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 9. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila prijedlog Odluke o načelima, prioritetima i uvjetima sadržanim u Pristupnom parternstvu s Hrvatskom, dokument u kojem su definirani kratkoročni i dugoročni prioriteti u pripremama za pristup Europskoj uniji. Među kratkoročnim prioritetima, od jedne do dvije godine, kao "ključni" navedena je provedba strategije za reformu pravosuđa, sprečavanje i borbu protiv korupcije, za ubrzanje provedbe Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, dovršetak procesa povratka izbjeglica, održanje pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY, traženje konačnih rješenja za otvorena bilateralna pitanja poput granice sa Slovenijom, SCG-om i BiH, kai i odgovarajuća provedba svih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

ZAGREB - Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske je objektivno i pozitivno intonirano te uvažava hrvatska postignuća u svim segmentima važnim za njezino približavanje EU-u od posljednjeg izvješća 20. travnja 2004. godine, izjavio je u srijedu u Zagrebu, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković. "Izvješćem je konstatiran napredak Hrvatske, a određene primjedbe i preporuke navedene u izvješću smatramo poticajima vezanim za provedbu političkih, gospodarskih i administrativnih reformi nužnih za ostvarivanje punopravnog članstva u EU", rekao je Jandroković nakon što je Izvješće o napretku Hrvatske pred saborskim Odborom za vanjsku politiku predstavio šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

ZAGREB - Hrvatska je već ispunila osnovne uvjete za pristupanje Europskoj uniji (EU), no još se mora riješiti nasljeđa rata i utvrditi rokove za rješavanje teških pitanja, poput poljoprivrede i vlasništva nad nekretninama, izjavio je u srijedu europski savjetnik hrvatske Vlade. Franz Fischler, bivši europski povjerenik koji savjetuje hrvatsku vladu u pregovorima s EU-om, u intervjuu za agenciju Reuters usporedio je Hrvatsku s ostalim bivšim komunističkim zemljama koje su se priključile 25-članoj Uniji. No, među kriterijima za članstvo je i rješavanje nasljeđa rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, raseljenim Srbima treba omogućiti povratak kućama i povrat imovine i Zagreb ima obvezu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, podsjeća Reuters. "Hrvatska sada mora napraviti iskorak u ispunjavanju tih kriterija, standardi moraju biti očuvani i unaprijeđeni", naglasio je Fishler.

BRUXELLES - Godišnja izvješća Europske komisije objavljena u srijedu potvrđuju da će Europska unija ostaviti svoja vrata otvorena za Albaniju, BiH i SiCG, zemlje obuhvaćene procesom Stabilizacije i pridruživanja, pod uvjetom da budu ustrajne u provedbi reformi političkih i gospodarskih sustava. "Svaka će zemlja napredovati prema ostvarenju svojeg cilja - članstvu u EU - u skladu s napretkom u ispunjavanju preuzetih obveza", kaže se u priopćenju EK. Spomenute zemlje, kako stoji u izvješćima, čeka dug i naporan put prema Uniji, ponajprije zbog korupcije, slabe administracije i netransparentnoga gospodarstva.

BRUXELLES - Europska unija mora ostati stroga u traženju ispunjavanja kriterija za članstvo, ali i pošteno nagraditi napredak zemalja kandidata, kaže se u Strateškom dokumentu Europske komisije objavljenom u srijedu u Bruxellesu. Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da se nova strategija za proširenje temelji na tri načela: uvjetovanosti, konsolidaciji i komunikaciji. "EU mora ostati stroga u traženju ispunjavanja svojih kriterija, ali i pošteno i na odgovarajući način nagraditi napredak. Zemlje aspirantice mogu prijeći iz jednog stupnja procesa u drugi tek kad ispune uvjete iz tog stupnja", kaže se u dokumentu, koji je objavljen u srijedu zajedno s izvješćem o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

BRUXELLES - Pitanje nemogućnosti da talijanski državljani kupuju nekretnine u Hrvatskoj bilateralno je pitanje, koje Europska komisija ne uključuje u godišnja izvješća o napretku, izjavio je u srijedu u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn. Na upit novinara zašto se u izvješću o napretku Hrvatske, koje je Komisija objavila u srijedu ne navodi "diskriminacija talijanskih građana u odnosu na druge državljane EU-a kod kupovine nekretnina", Rehn je odgovorio da "bilateralna pitanja ne uključujemo u naša redovita izvješća, a Europska komisija se za njih počinje zanimati tek ako je u pitanju kršenje europskog zakonodavstva". Rehn je dodao da Komisija "proučava to pitanje i očekuje daljnje informacije iz Hrvatske", te da na tom pitanju "surađuje u dobroj vjeri s talijanskom i hrvatskom vladom".

BRUXELLES - Europska komisija upozorila je u srijedu Tursku, zemlju kandidata za članstvo u EU, da poduzme hitne akcije za poboljšanje ljudskih prava, te da smanji utjecaj vojske u zemlji. U izvješću Europske komisije pohvaljuje se pak Turska kao "funkcionirajuće tržišno gospodarstvo". Europska komisija objavila je izvješća o napretku za zemlje kandidate Hrvatsku i Tursku, 'avis' za Makedoniju, te izvješće za preostale zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja BiH, SiCG i Albaniju. Komisija je naglasila da je Turska usvojila ključne zakone za poboljšanje stanja ljudskih prava, ali da mora napraviti znatne daljnje napore kako bi se zakoni sproveli u djelo.

MOSTAR - Visoki sud časti HDZ BiH u srijedu je donio odluku o isključenju iz članstva stranke Bože Ljubića, Martina Raguža i Josipa Merdže, priopćio je Ured HDZ-a za informiranje. Ljubić, Raguž i Merdžo nedavno su objavili promemoriju kojom se traži sazivanje novog Sabora HDZ-a BiH na kojemu bi trebalo izabrati novog stranačkog predsjednika umjesto Dragana Čovića. Oni su ocijenili da je Čović doveo u potpunu izolaciju HDZ BiH. Trojica izbačenih članova su u svojim javnim istupima više puta optužili Čovića da je na stranačkom saboru ovog ljeta izabran uz nepravilnosti tvrdeći da je u glasačkoj kutiji pronađeno više glasačkih listića nego što je na Saboru bilo izaslanika s pravom glasa. Čovićev protukandidat za predsjednika HDZ-a BiH bio je i sada isključen Božo Ljubić.

LJUBLJANA - Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Janez Drnovšek u četvrtak će održati neformalni sastanak na kojem bi trebali raspraviti o načinima rješavanja preostalih otvorenih pitanja između dviju država. Sastanak će se održat u restoranu "Miljana" u općini Zagorska sela, u području intenzivne pogranične i prekogranične suradnje i mjestu gdje funkcionira prva međudržavna slovensko- hrvatska turistička zona.

DEN HAAG/ZAGREB - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u četvrtak će posjetiti Sarajevo gdje će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o tranzicijskom pravosuđu u BiH, te s dužnosnicima NATO-a i lokalnim čelnicima razgovarati o neuspješnom 10-godišnjem traganju za Radovanom Karadžićem, najavila je u srijedu njezina glasnogovornica. "Tužiteljica je će sutra sudjelovati na konferenciji pod nazivom 'U potrazi za pravdom: Pregled napretka u tranzicijskom pravosudnom sustavu Bosne i Hercegovine" u organizaciji Balkanske istraživačke reporterske mreže (BIRN), ogranaka londonskog Instituta za izvještavanje o ratu i miru (IWRP)", najavila je glasnogovornica Florence Hartmann na tjednom briefingu.

PODGORICA - Predstavnici Europske unije (EU) u srijedu su u Podgorici objavili da EU nastavlja podržavati Državnu zajednicu Srbije i Crne Gore i od crnogorske vlasti zahtijeva da ne zakazuje referendum o neovisnosti iako, kako se navodi u priopćenju, EU prihvaća da Ustavna povelja dopušta državama članicama održavanje referenduma o neovisnosti nakon razdoblja od tri godine. Europska trojka - britanski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) David Gowan, voditelj misije Europske komisije u Državnoj zajednici Joseph Lloveras i otpravnica poslova u austrijskom veleposlanstvu u SCG-u Ulrike Hartmann razgovarali su u Podgorici s najvišim crnogorskim dužnosnicima i čelnicima oporbe o referendumu o neovisnosti Crne Gore.

PODGORICA - Referendum o neovisnosti Crne Gore bit će održan na proljeće, to znaju svi, pa i Europska unija, izjavio je novinarima predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, nakon razgovora s izaslanstvom EU te potvrdio da će Crna Gora na preporuku "europske trojke" pričekati stajalište Venecijanske komisije o standardima po kojima će referendum biti organiziran. "Standardi su poznati i ne postoje tajne. Crna Gora ima zakon o referendumu iznad europskog standarda a ukoliko je potrebno još nešto - poboljšat ćemo ga", izjavio je Krivokapić. Predstavnici Europske unije priopćili su u srijedu u Podgorici da Unija podržava Državnu zajednicu Srbije i Crne Gore i od crnogorske vlasti pozvali da se suzdrže od zakazivanja referenduma, prije potpunog razjašnjenja tog pitanja.

PRIŠTINA - Kontaktna skupina želi da rješenje statusa Kosova bude rezultat pregovora i kompromisa, izjavio je u Prištini politički direktor u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Schaefer. Schaefer je nakon odvojenih razgovora s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Kosumijem i političkim predstavnikom Srba Oliverom Ivanovićem izjavio da rješenje statusa Kosova treba pridonijeti stabilnosti u regiji i da razgovori o statusu trebaju početi odmah. Elektronički mediji u Prištini objavili su da je Kontaktna skupina za Kosovo poslala glavnom tajniku UN-a i dužnosnicima Europske unije kao i vlastima u Prištini i Beogradu dokument sa šest temeljnih načela za rješenje statusa Kosova. U tom dokumentu se navodi da je međunarodnoj zajednici važno da se rješenje postigne dogovorom.

ZAGREB - Nicholas Burns, podtajnik SAD-a za politička pitanja, izjavio je na saslušanju u američkom Senatu da će NATO savez uporabiti i silu budu li se nasilno ometali razgovori o konačnom statusu Kosova, izvijestila je postaja Glas Amerika (VOA) u srijedu. Sjedinjene Države će, rekao je Burns, ostati neutralne u razgovorima o budućnosti Kosova koji će početi sljedećih tjedana, no napomenuo je da, premda Sjedinjene Države rade na miroljubivoj nagodbi, NATO savez treba biti spreman za intervenciju u slučaju pokušaja nasilnog ometanja razgovora. Ishod razgovora ovisi o narodu Kosova i Srbima, istaknuo je Burns i iznio najvjerojatnije okvire međunarodnih pregovora o konačnom statusu Kosova, koje se nalazi pod upravom Ujedinjenih naroda od 1999. godine.

PORTOROŽ - Predstavnici hrvatske, talijanske i slovenske vlade potpisali su u srijedu u Portorožu trilateralni sporazum o djelovanju u slučaju ekoloških nesreća u sjevernom Jadranu. Dogovorom o zajedničkom djelovanju u slučaju onečišćenja mora djelovat će se na postizanju bolje ekološke situacije i biološke raznolikosti Jadrana, a Hrvatska, Italija i Slovenija surađivat će na održivom razvoju tog prostora, ocijenio je nakon potpisivanja državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski. Do potpisa sporazuma došlo je tijekom redovnog zasjedanja država potpisnica Barcelonske konvencije o zaštiti Sredozemlja koje je otpočela u utorak, a završava se u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙