FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: nema razloga za strah od azijskog komarca

SPLIT, 9. studenoga 2005.(Hina) - Pojava azijskoga tigrastog komarca,koji je osim u Zadru otkriven i u Splitu, nije opasan i nema razlogaza strah, izjavio je biolog u Odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju ideratizaciju splitskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo ToniŽitko.
SPLIT, 9. studenoga 2005.(Hina) - Pojava azijskoga tigrastog komarca, koji je osim u Zadru otkriven i u Splitu, nije opasan i nema razloga za strah, izjavio je biolog u Odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju splitskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo Toni Žitko.

Leglo tog kukca pronađeno je u odbačenoj gumi kod Željezničkog kolodvora u Splitu i uništeno je, kazao je Žitko, a osim njega, za sada, nije pronađeno niti jedno drugo.

"Razloga za strah nema", naglasio je, "jer u Europi i Hrvatskoj nema zaraznih bolesti koje bi oni mogli prenositi kao u Aziji, gdje su opasni jer prenose žutu i denga groznicu (virusna tropska i suptropska bolest, koju prenosi komarac Aedes aegypti) i druge zarazne bolesti". Ipak, za razliku od "obična, domaćeg" komarca ubod azijskoga tigrastog komarca ostavlja jači trag na ljudskoj koži i svrab traje dulje.

Taj se komarac prepoznaje po tome što je tamniji od domaćih i po bijelim prugama na nogama i zatku, po čemu je i nazvan "tigrasti", rekao je Žitko. Njegova je domovina istočna Azija, premda je u Europi, najprije u Italiji, kamo je stigao iz Amerike, prisutan već 30-ak godina.

Legla su im u Europi, uglavnom u automobilskim gumama s ustajalom vodom, u kojima je i stigao na Stari kontinent, a u Aziji mu je stanište u šupljim deblima.

Od pojave azijskoga tigrastog komarca u Zadru splitski Županijski zavod za javno zdravstvo pojačano nadzire luke, posebno brodove i robu koja stiže iz Italije, no za sada je na splitskom području pronađeno samo jedno leglo koje je i uništeno.

Žitko napominje kako je sreća što se pojavio u hladnijem godišnjem dobu, pa idućih mjeseci ne bi trebalo biti većih teškoća. No, ističe, ako se otkrije još legla tog komarca, teškoće bi se mogle pojaviti na proljeće.

Dolazak azijskoga tigrastog komarca u Hrvatsku zapravo je bio očekivan, kaže biolog Toni Žitko. Dodaje kako će se idućih godina pokazati hoće li s njim biti većih nevolja jer pripada u vrlo napasne i izdržljive kukce koji kadšto istiskuju i autohtone vrste i zauzimaju njihova staništa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙