FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati
ZAGREB, 9. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ponovio je danas u Hrvatskom saboru kako se on i Vlada ograđuju od stavova predstojnice Vladina Ureda za civilno društvo Jadranke Cigelj o civilnim udrugama, ali i ustvrdio da u tom području treba provesti kontrolu zakonitosti rada i pribavljanja sredstava. Sanader je podsjetio da se Vlada ogradila od izjava Cigelj, koja je u intervjuu tisku izjavila da neke civilne udruge djeluju na granici čina veleizdaje, da blate Hrvatsku. U njezinu obranu premijer je rekao da je, kao zatočenica srpskih logora u BiH, pretrpjela veliku osobnu tragediju, da je u međunarodnoj javnosti čvrsto zastupala istinu o Domovinskom ratu. "Uloga Jadranke Cigelj u širem je kontekstu bila pozitivna, no u ovome se nije snašla i iza njezinih stavova Vlada i ja ne stojimo", kazao je.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković danas je u Hrvatskom saboru uspješnima ocijenio napore na sprječavanju širenja virusa ptičje gripe s divljih ptica na perad. Ponovio je da je Hrvatska prva europska država kojoj je pošlo za rukom izolirati virus na divljim pticama čime je, ističe, spriječeno širenje virusa na perad, a time i velike štete za hrvatsko gospodarstvo. Pozivajući se na zakone i propise, Čobanković je rekao da se na područjima na kojima je otkriven virus dio peradi morao usmrtiti kako bi se sprječilo širenje bolesti. Ministar zdravstva Neven Ljubičić otklonio je primjedbe Ljubice Lalić (HSS) da je uvođenjem administrativne pristojbe uskraćeno pravo na liječenje siromašnim građanima.

ZAGREB - Ako Varaždinska županija i župan Radimir Čačić ne mogu riješiti slučaj poduzeća ITAS, Vlada će se uključiti u to, najavio je premijer Ivo Sanader u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'. Sanader je, odgovarajući Marinu Jurjeviću (SDP), napomenuo da je ITAS privatno poduzeće, da privatnici moraju riješiti problem koji su sami stvorili, a da je u cijeli slučaj uključena i Županija. U potpunosti suosjećam s radnicima i ako župan i Županija ne mogu riješiti slučaj, onda će se i Vlada uključiti, kaže Sanader, najavivši da će se razmotriti kako se putem HEP-a, odnosno uključenjem struje, može pomoći ITAS-u.

ZAGREB - Predsjednica Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Vesna Dejanović usprotivila se danas ponovnim zahtjevima poslodavaca za izmjenama Zakona o radu (ZOR) i daljnjoj fleksibilizaciji tržišta rada s jučerašnjeg skupa o hrvatskom tržištu rada u 21. stoljeću. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač na skupu je najavio da će HUP ponovno postaviti pitanje opravdanosti nekih odredaba ZOR-a jer visoka stopa zaštite radničkih prava posvuda korespondira s visokom stopom nezaposlenosti. Po rezultatima HUP-ova istraživanja, gotovo tri četvrtine poslodavaca najvećom preprekom novom zapošljavanju smatra propise o otkazu, za dvije trećine to je teret dokazivanja u slučaju spora s radnikom, a blizu polovice problematičnim drži definicije i obveze malog poslodavca.

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u listopadu iznosili 5.438 kuna, što je za sedam kuna ili 0,13 posto više nego u rujnu. Prosječno isplaćena neto plaća u kolovozu je iznosila 4.211 kuna, a njome se moglo podmiriti 77,42 posto životnih troškova. Sindikalna košarica podstanarske obitelji u listopadu je iznosila 6.926 kuna što je 0,32 posto više nego u rujnu, a prosječna je plaća podmirivala samo 60,79 posto životnih troškova. Ako obitelj posjeduje osobni automobil, tada na mjesec potroši još najmanje 910 kuna. Najskuplja sindikalna košarica u listopadu bila je u jugozapadnoj Hrvatskoj, 5.811 kuna, a najniža u Slavoniji i Baranji, 5.220 kune.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) inicirat će novu reformu mirovinskog sustava zbog nepravdi koje je donijela prethodna reforma, posebice velikih razlika između zastupničkih i radničkih mirovina, te sve veće razlike u iznosima mirovina po starom i novom zakonu, najavila je danas predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović. SSSH traži izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, po kojemu oni odlaze u tzv. povlaštenu mirovinu. Sa svojom će inicijativom upoznati sve političke stranke te pokrenuti potpisivanje peticije u cijeloj Hrvatskoj. Uvjeti i osnovica za zastupničku mirovinu toliko odskaču da je to neprihvatljivo i nepravedno, ocijenila je Dejanović na konferenciji za novinare te pozvala zastupnike da podrže zakonski prijedlog HNS-a o ukidanju zastupničkih mirovina.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava priopćio je danas kako izražava zabrinutost razvojem događaja vezanih uz odabir lokacije za gradnju buduće crkve u zagrebačkom naselju Travno. U izjavi se podsjeća kako je lokacija za gradnju nove crkve u Travnom izazvala oštro protivljenje dijela građana jer bi, izgradi li se na tom mjestu, buduća crkva oduzela dio zelene površine koju su arhitekti naselja ostavili netaknutom, namijenivši je isključivo za šetnju i rekreaciju, odnosno dječje igralište. HHO posebno uznemirava činjenica da je građanski dijalog, prijeko potreban kada su u pitanju takva razmimoilaženja u mišljenjima, zamijenjen prijetnjama i zastrašivanjem pojedinaca, napominje se u izjavi.

ZAGREB - Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije podržava izgradnju crkve i pastoralnog centra u naselju Travno koji će obogatiti vjerski i kulturni život toga dijela Novoga Zagreba, priopćio je danas Josip Oslić, biskupski vikar za grad Zagreb. Po njegovim riječima župa sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno, nakon 30 godina od osnutka, dobit će crkvu i time će konačno biti ispravljena nepravda prema toj vjerničkoj zajednici koja je svoja liturgijska slavlja i druge pastoralne aktivnosti do sada obavljala u adaptiranom stanu i garaži. "Komunističke vlasti onemogućivale su gradnju crkve", napominje biskupski vikar, dodajući kako se to očitovalo i u planiranju izgradnje novih naselja, pa tako i Travnoga, gdje nije bilo predviđenih lokacija za vjerske objekte.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin sudjelovat će na 7. međunarodnom Summitu o transnacionalnom kriminalu koji se održava u Monaku od danas do 12. studenoga, priopćeno je iz dvaju ministarstava. Teme ovogodišnjeg Summita su borba protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i mafije, sprječavanje pranja novca i uloga Europske banke u tome, potom borba protiv međunarodnog terorizma, korupcije među dužnosnicima te uloga Afričke unije i velikih afričkih zemalja u borbi protiv gospodarskog kriminala. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt će na Summitu iznijeti jedinstven stav dvaju hrvatskih ministarstava u pogledu postignutog napretka u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u Hrvatskoj.

OPATIJA - Savjetovanje "Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse - građansko, trgovačko, radno i upravno pravo u praksi", na kojemu sudjeluje oko 800 pravnika, počelo je danas u Opatiji. Savjetovanje, koje se održava 20. godinu zaredom, trajat će tri dana, tijekom kojih će znanstvenici i stručnjaci s područja prava u osam referata i 28 priopćenja sudionicima približiti novosti u hrvatskom zakonodavstvu te govoriti o načinima primjene zakonskih propisa. Na otvaranju skupa je urednik savjetovanja, sudac Vrhovnog suda RH Ivica Crnić, naveo da je pola referata posvećeno temama vezanima uz novi Zakon o obveznim odnosima koji stupa na snagu 1. siječnja 2006. Crnić je rekao da je velika pažnja u sastavljanju programa posvećena tom zakonu zbog same njegove važnosti, ali i zbog činjenice da je riječ o propisu koji je u svakodnevnoj primjeni.

ZAGREB - Novinar HRT-a Tihomir Ladišić od jučer više nije jedan od urednika i voditelja HTV-ove emisije "Otvoreno", a razlog takvoj odluci vodstva informativnog programa HTV-a učestali su programski propusti u emisijama koje je on uređivao, izvijestio je danas glasnogovornik HRT-a Janos Roemer. "Nakon učestalih propusta u emisijama, posebice onima na temu izručenja Hrvoja Petrača i nagodbe Ivice Rajića s Haškim sudom, programsko vodstvo Informativnog programa odlučilo je da Ladišić više neće voditi i uređivati emisiju", kazao je Hini Roemer, naglasivši da Ladišić nije suspendiran te da će i dalje raditi kao novinar u HTV-ovom informativnom programu.

ZAGREB - Izložba starih hrvatskih knjiga, knjiga o Hrvatskoj te grafičkih listova i zemljovida od 15. do 20. stoljeća "Cimelia Croatica", iz privatne zbirke Ive Dubravčića, bit će otvorena 10. studenoga u Hrvatskom povijesnom muzeju. Izložba tematizira bibliofiliju, ljubav prema knjigama kao predmetu sabiranja, a sam naziv dolazi od latinske riječi cimelia, što znači dragocjenost, pojasnio je autor izložbe akademik Josip Bratulić. Bibliofil Ivo Dubravčić, koji od 1966. živi i radi u Nizozemskoj, sakupio je bogatu zbirku od 700-tinjak starih i vrijednih knjiga, grafičkih listova i zemljovida. U njegovoj osebujnoj zbirci posebno se ističu Transit sv. Jeronima, tiskan u Senju 1508., zatim djela Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Vuka Frankopana, Bartula Kašića, Ivana Lučića, Jana Panoniusa, Fausta Vrančića i drugih.

BEČ - Izložba fotografija "Srednjovjekovno blago Konavala" otvorena je sinoć u modernom izložbenom prostoru nekadašnje zgrade vodoopskrbe u bečkom 15. okrugu. Izloženo je 40 panoa, odnosno 60 fotografija srednjovjekovnih crkava, groblja, utvrda, nadgrobnih spomenika, nakita, kao i model rekonstrukcije jedne predromaničke crkve iz 9. stoljeća koja je u 12. i 13. stoljeću obnavljana. "Izložba prikazuje život Europe, našu zajedničku prošlost što potkrepljuju nalazišta iz različitih kultura - ilirske, rimske, bizantske, venecijanske. Također, pokazuje što je Europa danas - bogatstvo različitih kultura i naroda", rekao je, otvarajući izložbu, predstavnik Gradske uprave Beča Guenther Dueriegl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙