FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je danas 17. sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini. Pred zastupnicima je, za sada, dnevni red od 60-ak točaka, a do sredine mjeseca iz Vlade treba stići i prijedlog državnoga proračuna za 2006., što će biti središnja tema višetjedne sjednice. Sabor će neprekidno zasjedati šest tjedana, a zbog ospežnog dnevnog reda radit će pojačanim tempom, pa će skupne sjednice, umjesto srijedom, počimati već utorkom. Novu, 17. sjednicu Sabor je počeo 'aktualnim prijepodnevom'.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je danas da bi u Hrvatski sabor na ratifikaciju uskoro trebao doći međudržavni ugovor o skrbi Hrvatske nad ratnim stradalnicima HVO-a, te da će se tada detaljno govoriti o njegovim odredbama. Izjavila je to odgovarajući SDP-ovcu Ivici Pančiću koji ju je u 'aktualnom prijepodnevu' upitao koliko će tim ugovorom biti obuhvaćeno stradalnika i koliko će za to trebati izdvojiti novca iz državnog proračuna. Kosor je kazala da će se izdvajanja kretati oko stotinjak milijuna kuna. U prvoj godini provedbe bit će zbrinuto oko 800 obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine i ratni invalidi.

ZAGREB - Hrvatskoj je Vladi stalo do sigurne, samostalne BiH u kojoj će Hrvati biti jednakopravan i konstitutivan narod, a budućnost BiH vidimo u ujedinjenoj Europi, izjavio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader upitan u 'aktualnom prijepodnevu' što Hrvati u BiH mogu očekivati od Hrvatske deset godina nakon Daytonskog sporazuma, kada međunarodna zajednica radi na ustavnim promjenama. Sanader je kazao kako je došlo vrijeme da se BiH emancipira u političkom smislu i počne biti nezavisnija od međunarodne zajednice. Vlada će, kaže premijer, podržati svaki dogovor koji tri naroda prihvate o budućnosti BiH, ali pritom, ističe, ne može biti nadglasavanja.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader opetovao je danas u 'aktualnom prijepodnevu' Vladinu odlučnost da spriječi rasprodaju hrvatskih otoka, ali i riječnih sprudova. Vlada, istaknuo je, ne prodaje, niti će prodavati otoke, dapače, od vlasnika će tražiti da država, odnosno lokalne jedinice imaju pravo prvokupa, a isto vrijedi i za sprudove na granici sa BiH i SiCG. Sanader je time odgovorio Miroslavu Rožiću (HSP) koji je pitao zašto Vlada ništa ne poduzima na Uni gdje je, tvrdi, Republika srpska kopajući šljunak ušla 200 metara preko granice i iskopala cijeli riječni otok. Sanader je dodao da će Vlada znati zaštiti hrvatske interese te da će inzistirati na državnim granicama koje je ustanovila Badinterova komisija, dakle na granicama bivših jugoslavenskih republika.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas u Hrvatskom saboru mogućnost novog zakonskog rješenja za klevetu izrečenu u javnim polemikama. U odgovoru SDP-ovcu Nenadu Staziću u 'aktualnom prijepodnevu' ministrica je kazala kako ima prijedloga da se za klevetu ostavi samo novčana kazna, a izbaci zatvorska. Stazić je prošlotjednu nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog suda, kojom je Predrag Matvejević zbog klevete kolege književnika Mile Pešorde osuđen uvjetno na pet mjeseci zatvora, nazvao vandalskom, sramotom za Hrvatsku i njezino pravosuđe.

ZAGREB - Uvođenje usluge e-katastra građanima i poduzetnicima će omogućiti uvid u sve čestice zemljišta u Hrvatskoj, njih više od 16,5 milijuna, istaknuo je premijer Ivo Sanader koji je danas u ponudu servisa Hitro.hr uveo i uslugu e-katastra. Istaknuo je da su dosadašnje usluge Vladina servisa Hitro.hr (otvaranje tvrtke ili obrta, e-Regos) uglavnom namijenjene poduzetnicima, a usluga e-katastra prvi je veliki i važan korak namijenjen i građanima. Sanader je naglasio da potpun uvid u sve katastarske čestice omogućuje transparentnost što doprinosi borbi protiv korupcije, te da dodatno potiče svijest vlasnika zemljišta i nekretnina da je to pravo, ali i obveza i da moraju prijaviti promjene, odnosno ažurirati podatake. Građanima i poduzetnicima e-katastar je dostupan preko servisa Hitro.hr, ili putem Internet stranice www.katastar.hr.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati danas će zatražiti smjenu Jadranke Cigelj s dužnosti predstojnice Vladina Ureda za udruge jer se "pokazala nekompetentnom osobom za odgovornu zadaću izgradnje dijaloga s civilnim društvom". Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je da su šokirani izjavama "osobe koja brine za razvoj civilnog društva" i najavila da će "zbog diskriminirajućih i pristranih stajališta Jadranke Cigelj" HNS danas na aktualnom satu u Hrvatskom saboru tražiti njenu smjenu. HNS ocjenjuje da su stajališta Jadranke Cigelj ujedno i stajališta Vlade te zamjera Vladi što se potcjenjivački odnosi prema udrugama umjesto da pomaže razvoju civilnog društva.

POREČ - Dvije nautičke milje od obale, između Poreča i Červara, u blizini rta Sveti Martin jučer popodne nađeno je tijelo nepoznate muške osobe, izvijestila je danas istarska policija. Prema policijskom izvješću, tijelo nepoznate osobe, jače tjelesne građe i srednjih godina, našao je kako pluta jedan tamošnji ribar, a muškarac je bio posve gol i vezan. Djelatnici istarske policije isključuju mogućnost da je riječ o nestalom britanskom turistu koji je u listopadu nestao u Poreču i za kojim se još traga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙