FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 9. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PARIZ - Nemiri u francuskim predgrađima u srijedu su se počeli smirivati nakon što je vlada uvela izvanredno stanje i policijski sat pokušavajući stati na kraj krizi koja traje već gotovo dva tjedna. Tijekom posjeta Toulouseu, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy izjavio je da se od utorka navečer broj incidenata smanjio, no nemiri su se ipak nastavili 13. noć zaredom. Prema ministarstvu, u noći s utorka na srijedu zapaljeno je 617 vozila, gotovo dva puta manje nego prethodne noći. Provincija je ponovno bila više pogođena od pariške regije. Sarkozy je obećao da će policijski sat uvesti "u skladu s prijetnjom". "Uvest ću ga posvuda gdje to bude potrebno, s mjerom, ali ću ga uvesti", rekao je.

PARIZ - Francuski tisak, poput desnog Figaroa, ocjenjuje da uvođenje izvanrednog stanja predstavlja "trenutak istine" za vladu. U slučaju neuspjeha, na ulice bi morala izići vojska. Lijevi Liberation ističe da mnogi gradonačelnici u pogođenim regijama sumnjaju da će vladine mjere biti učinkovite. Mnogi islamisti koriste pak napetu situaciju da bi putem interneta pozivali na džihad. Premda odgovornost za nasilje nije preuzela nijedna islamistička skupina, islamističke internet stranice prepune su eksplozivnih komentara u kojima se mlade izgrednike proglašava mudžahedinima, a nemire intifadom koja bi se mogla pretvoriti u džihad. Veliki broj islamista odgovornim za nasilje smatra kontroverznog ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja i njegovu sigurnosnu politiku.

ZAGREB - Nitko od Hrvata koji žive u Parizu nije stradao u uličnim nemirima koji u tom gradu traju već nekoliko dana, doznaje se u srijedu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). "Veleposlanstvo je kontaktiralo s našim ljudima u Parizu i svi su na sigurnom", izjavila je za Hinu glasnogovornica MVPEI-a Ivana Crnić. Mladi pripadnici imigrantskih zajednica već 13. dan zaredom pale vozila u siromašnim predgrađima Pariza i drugih francuskih gradova. Policija je dosad uhitila nekoliko stotina izgrednika, a u srijedu je na snagu stupio policijski sat u četvrtima zahvaćenim nasiljem.

BRUXELLES - U nasilju koje prema belgijskim dužnosnicima nalikuje onome u Francuskoj, izgrednici su u utorak navečer, treću noć zaredom, palili automobile u nekoliko belgijskih gradova. Automobil, autobus i kamion nestali su u plamenu u lučkom gradu Antwerpenu, još jedno vozilo izgorjelo je u Gentu, a automobil u Lokerenu, gradu između Genta i Antwerpena. "Posve je jasno da se radi o izgredima mladih povezanima s događajima u Parizu", rekao je zapovjednik policije u Gentu Steven De Smet. Nekoliko automobila oštećeno je molotovljevim koktelima u Bruxellesu, za koje političari kažu da se radi o izoliranim incidentima. Poput Francuske, u Belgiji živi velik broj imigranata, većinom marokanskog podrijetla, među kojima vlada velika nezaposlenost.

MOST PRIJATELJSTVA Indija/Pakistan - Stari protivnici Indija i Pakistan otvorili su glavni granični prijelaz u podijeljenom Kašmiru u srijedu kako bi pomogli preživjelima iz prošlomjesečnog potresa koji je nanio veliku štetu toj regiji. Prijelaz između pakistanskog grada Chakothija i indijskog grada Urija jedna je od pet točaka uz kontrolnu liniju za koju su se Pakistan i Indija dogovorili da će otvoriti kako bi olakšali pristizanje pomoći i susretanje razdvojenih obitelji. U srijedu nitko nije prešao Most prijateljstva, ali su dvije zemlje izrazile gotovo identično olakšanje zbog tog događaja. "Koncept je da se obnovi povjerenje", kazao je pakistanski zapovjednik Mohammad Chiragh Haider. Prijelaz je zatvoren nakon što je most bio uništen u potresu 8. listopada.

BAGDAD - Nasilje koje u Iraku ne jenjava odnijelo je u srijedu nove živote, a među žrtvama je sedam policajaca i djelatnik administrativnog osoblja sudanskog veleposlanstva, doznaje se iz izvora službi sigurnosti i izvješća televizije Al-Arabiya. U samoubilačkom napadu auto bombom pokraj Baqoube, glavnog grada provincije Diyala, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, poginulo je sedam iračkih policajaca. U tom je napadu ranjeno devet ljudi. U bagdadskoj četvrti Mansur, naoružane osobe presrele su službeno vozilo sudanskog veleposlanstva i ubile Hamuda Ahmeda Adema, djelatnika administrativnog osoblja.

BAGDAD - U području Iraka, na granici sa Sirijom, djelovali su u srijedu američki borbeni zrakoplovi koji su u blizini grada al-Qaim bombardirali skladište oružja al'Qaide. U priopćenju američke vojske stoji da je skladište potpuno uništeno, ali da je mogući broj civilnih žrtava minimalan jre je skladište uništeno preciznim, navođenim projektilima. Zračni napad dio je ofenzive "Čelični zastor" koju je prije pet dana započelo 3.500 američkih marinaca i iračkih vojnika. U toj je operaciji do sada ubijeno 36 pobunjenika a 180 ih je uhićeno.

PEKING - Epidemija ptičje gripe širi se sjeveroistokom Kine, objavili su državni mediji u srijedu pozivajući zabrinute potrošače da izbjegavaju meso peradi, a UN traži od vlasti u Pekingu više informacija o smrtonosnim virusu. Epidemija se prošloga tjedna iz provincije Liaoning proširila na tri grada, zbog čega je širenje virusa još teže kontrolirati, prenosi agencija Xinhua. UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da će zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom poslati pismo kineskim ministrima zdravstva i poljoprivrede kojim će ponuduti pomoć i zatražiti dodatne informacije o epidemiji u Liaoningu. Kina još nije prijavila nijedan ljudski slučaj oboljelih od pričje gripe, koja je u Aziji od 2003. godine usmrtila 64 osobe.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair vratio je dvojicu važnih ministara iz inozemstva radi glasovanja o zakonu koji bi policiji omogućio da osumnjičenike za terorizam u pritvoru bez suđenja drži i do tri mjeseca, jer se očekuje da to glasovanje, test njegova autoriteta, bude veoma tijesno. Odbijanje toga prijedloga bio bi prvi veliki parlamentarni poraz nekoć nedodirljiva laburističkoga vođe čija popularnost slabi od 2003. i invazije na Irak. Prema sadašnjim britanskim zakonima osumnjičenici mogu u pritvoru bez suđenja biti 14 dana. Činjenica da je ministar financija Gordon Brown jedva i sletio u Izrael kamo je krenuo u desetodnevni posjet, a onda je odmah vraćen u Britaniju, pokazatelj je mogućega tijesnog ishoda glasovanja. I ministar vanjskih poslova Jack Straw vraćen je iz posjeta Moskvi.

BAKU - Oporbene stranke u Azerbajdžanu ujedinile su se u srijedu u organizaciji masovnog prosvjeda kojim traže poništenje kontroverznih nedjeljnih izbora, koje su kritizirali i zapadni promatrači. Prosvjed, koji se održati poslijepodne na sjeveru glavnoga grada, prvi je u nizu prosvjeda koje su dvije protuvladine koalicije najavile nakon izbora na kojima je vladajuća stranka dobila apsolutnu većinu u parlamentu, a oporba samo pet mandata. Oporba je čak zaprijetila pokretanjem mirne "narančaste revolucije" po uzoru na ukrajinsku odbiju li vlasti organizirati nove izbore.

JAMMU AND KASHMIR, Indija - Kašmirski pobunjenik, uhićen u sklopu istrage o bombaškim napadima 29. listopada u New Delhiju u kojima je poginulo 62 ljudi, priznao je da je počinio jedan od tri napada, objavio je u srijedu glasnogovornik indijske vojske. Ghulam Mohiudin Lone priznao je sudjelovanje u napadu na tržnici Paharganj u New Delhiju, izjavio je glasnogovornik. Uhićen je u sektoru Banihal, u okrugu Doda u Kašmiru i predan policiji u Jammuu, rekao je. Navodno mu je pripadnik Laškar-e-Taibe, jedne od glavnih islamističkih gerilskih skupina u Pakistanu, za to platio 500 američkih dolara, rekao je izvor iz indijske obavještajne službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙