FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski salon od 8. do 30. studenoga

SPLIT,4. studenoga 2005.(Hina) - U Splitu će se od 8. do 30. studenogaodržati 34. splitski salon, velika likovna izložba radova 30-akpoznatih hrvatskih likovnih umjetnika, pod nazivom "Pejsaž usuvremenoj likovnoj umjetnosti i kulturi - između fetiša iideologije", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
SPLIT,4. studenoga 2005.(Hina) - U Splitu će se od 8. do 30. studenoga održati 34. splitski salon, velika likovna izložba radova 30-ak poznatih hrvatskih likovnih umjetnika, pod nazivom "Pejsaž u suvremenoj likovnoj umjetnosti i kulturi - između fetiša i ideologije", najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Izbornik je Splitskog salona povjesničar umjetnosti i ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branko Franceschi. Članovi splitske Hrvatske udruge likovnih umjetnika, organizatori Salona, istaknuli su kako žele istražiti oblike i načine uporabe teme pejsaža u suvremenoj vizualnoj umjetnosti i kulturi.

Izbornik Franceschi rekao je kako je posvećenost Salona krajoliku plod činjenice što živimo u najljepšoj zemlji na svijetu. "No", dodao je, "ljepota Domovine postala je jedan od konstitutivnih elemenata našeg identiteta, a problematično je to kako se mi odnosimo prema tom lijepom krajoliku".

Izloženi su radovi nastali od 1973. do 2005. u rasponu od hiperrealističnog slikarstva i tehnike ulja na platnu, preko fotografije i umjetničkih akcija, videoprojekcija, do vizualne komunikacije jumbo-plakata. Rad umjetnika Željka Kipkea već je postavljen na pročelju zgrade budućega gradskog akvarija na Bačvicama u kojem će se prostorima i održavati izložbe i akcije Salona.

Među sudionicima su Braco Dimitrijević, Ivo Deković, Toni Meštrović, Dalibor Martinis, Ivo Pervan, Mateo Perasović i ini. Izbornik Franceschi ističe kako je Splitski salon, "za razliku od sličnih salona, koji uvijek teže pokroviteljstvu nad cijelim nacionalnim prostorom vizualne kulture, jedini koji po svojoj koncepciji ne postavlja revijalne izložbe lokalnih umjetnika, nego dopušta izborniku da pozove umjetnike iz cijele države".

Franceschi se, također, nada da će Salon dobiti međunarodni okvir, što je jedini način da se pomogne lokalnoj i nacionalnoj umjetničkoj sredini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙