FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena godišnjica pogibije Blage Zadre

VUKOVAR, 16. listopada 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom, održanimispred spomen-poprsja general bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cestiu Vukovaru, u nedjelju je obilježena 14. godišnjica pogibije generalbojnika Blage Zadre (1944.-1991.), jedinog vukovarskog branitelja stako visokim vojnim činom.
VUKOVAR, 16. listopada 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom, održanim ispred spomen-poprsja general bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, u nedjelju je obilježena 14. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.), jedinog vukovarskog branitelja s tako visokim vojnim činom.

Obraćajući se okupljenima na komemorativnom skupu, među kojima su bili brojni suborci generala Blage Zadre te članovi njegove obitelji, ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da se "Blago Zadro nije borio za osobni status, već za obitelj, Vukovar i hrvatsku državu".

Ministar Rončević također je zahvalio svim hrvatskim braniteljima na doprinosu koji su dali u obrani Vukovara i Hrvatske od srpske agresije.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin pozvao je obitelji da na djecu prenose istinu o Domovinskom ratu i o tome što se događalo 1991. u Vukovaru i drugim stradalničkim mjestima u Hrvatskoj.

"Povijest ne smijemo zaboraviti i moramo je prenositi s koljena na koljeno. Ako neće mediji i javno mnijenje pričati o tome što se dogodilo, moramo mi istinu prenijeti na vlastitu djecu", rekao je Kirin.

Okupljene je pozdravio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Petar Čobanković rekavši kako je Hrvatska danas "stabilna i prosperitetna zemlja koja u susret budućnosti ne smije zaboraviti prošlost".

Na komemorativnom skupu prigodnim riječima obratili su se i saborski zastupnik Petar Mlinarić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota.

Uoči komemorativnog skupa vijence na grob generala Blage Zadre na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila su brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Zapovjedno-stožerne škole Hrvatske vojske koja nosi ime Blage Zadre.

Misu zadušnicu u crkvi Gospe Fatimske služio je župnik župe Borovo naselje fra Ante Perković.

General bojnik Blago Zadro jedan je od osnivača HDZ-a u bivšoj općini Vukovar. Poginuo je u napadima srpskih agresora i postrojba Jugoslavenske vojske 16. listopada 1991. nedaleko od Trpinjske ceste u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, gdje je bio zapovjednik obrane.

Dan kasnije 17. listopada 1991. najstariji sin Rober Zadro, također hrvatski branitelj (koji je također poginuo nekoliko mjeseci kasnije), izvukao je njegovo tijelo s ratišta te ga pokopao u grobnicu na napuštenom vukovarskom groblju. No srpska je strana, doznavši za to, tijelo Blage Zadre premjestila u masovnu grobnicu na vukovarskom Novom groblju.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su godine 1998. iz te masovne grobnice, zajedno s 938 žrtava srpske agresije na Vukovar.

Činom general bojnika Blagu Zadru posmrtno je odlikovao pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Komemorativni skup za general bojnika Blagu Zadru organizirale su vukovarska gradska i županijska organizacija HDZ-a.

Odgovarajući na pitanje novinara o statusu 204. vukovarske brigade HV-a ministar obrane Berislav Rončević izjavio je kako "ne zna što je sporno sa statusom te brigade".

Potvrdio je da je 204. brigadi HV-a priznat pričuvni status te da se "takav njezin status ne može mijenjati".

Polaganjem vijenaca na grob bojnika Alfreda Hilla (1956-1991), prvog ratnog zapovjednika Vojne policije 204. vukovarske brigade, u Vukovaru je danas obilježena 14. godišnjica njegove pogibije.

Alfred Hill poginuo je 16. listopada 1991. u obrani vukovarske četvrti Sajmište tijekom napada srpskih agresora i postrojba Jugoslavenske vojske.

Vijence na njegov grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položili su članovi obitelji, izaslanstvo grada Vukovara te pripadnici nastavnog središta Vojne policije Oružanih snaga RH koje nosi ime Alfreda Hilla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙