FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Samuraj i vitez"

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Knjiga "Samuraj i vitez", kojauspoređuje suvremene uvjete i razvoj Japana i Hrvatske, predstavljenaje danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Knjiga "Samuraj i vitez", koja uspoređuje suvremene uvjete i razvoj Japana i Hrvatske, predstavljena je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu.

Autori te trojezične knjige - na japanskom, engleskom i hrvatskom su Zoran Stiperski, Yasuo Yamamoto i Đuro Njavro, a nastala je na temelju njihovih dugotrajnih razgovora i rasprava.

Knjiga "Samuraj i vitez - Kako se Japan uspio ekonomski razviti - hrvatski put prema uspjehu", koju su objavili "Meridijani" i Japanski centar Zagrebačke škole ekonomije i managamenta, govori o razlikama u razvoju Hrvatske i Japana.

Predstavnik japanskog Veleposlanstva Koichi Miyoshi rekao je kako će knjiga pomoći u boljem poznavanju i suradnji Hrvatske i Japana, a jedan od recenzenata i prevoditelj knjige Emil Heršak rekao je da pojam viteza, uključuje načelo časti, ali i zabranu bavljenja biznisom, te ocijenio da je još uvijek u hrvatskom mentalitetu prisutan stav da je bavljenje biznisom nečasno.

Yasuo Yamamoto istaknuo je kako bi bio zadovoljan da knjiga koristi budućnosti Hrvatske, a Zoran Stiperski istaknuo da knjiga interdisciplinarno predočuje atmosferu koja je utjecala na razvoj Japana i Hrvatske.

Đuro Njavro rekao je kako se pred Japanom i Hrvatskom nalaze ista pitanja kako se razviti, modernizirati, a sačuvati svoji identitet. Japanci znaju da kad se suoče s problemom treba još više raditi, jer pasivnost je pogubna, rekao je Njavro.

Na više od 460 stranica knjiga "Samuraj i vitez" govori o japanskom uspjehu i hrvatskom (pre)sporom rastu, a fotografije u knjizi uspoređuju sličnosti Japana i Hrvatske. Na kraju knjige su kronološke tablice razvoja te dvije zemlje u usporedbi sa svijetom. U prvom dijelu knjige, u kojem je predstavljen Japan, istaknuto je da su nacionalne značajki poput marljivosti, poštenja, povjerenja bile presudne da ta zemlja, prirodno siromašna, u kratkom razdoblju postane ekonomska sila svijeta. U dijelu knjige o Hrvatskoj naznačene su njezine prednosti i slabosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙