FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan i SAD dogovorili premještanje američke baze na Okinawi

TOKIO, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Japan i Sjedinjene Državedogovorili su se o premještanju zračne baze američkih marinaca najužnom japanskom otoku Okinawi, rekao je u srijedu dužnosnik američkogministarstva obrane Richard Lawless.
TOKIO, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Japan i Sjedinjene Države dogovorili su se o premještanju zračne baze američkih marinaca na južnom japanskom otoku Okinawi, rekao je u srijedu dužnosnik američkog ministarstva obrane Richard Lawless.

Spor oko zračne baze Futenma bio je glavna prepreka u razgovorima o novoj orijentaciji u sklopu globalnog plana Washingtona da svoju vojsku učini fleksibilnijom s ciljem uspostave tješnjih veza između američkih i japanskih snaga.

"Američka strana, uzevši u obzir važnost japansko-američkog saveza ... prihvatila je posljednji prijedlog i plan japanskog ministarstva obrane za premještanje korpusa američkih marinaca", rekao je Lawless na konferenciji za novinare.

Potankosti sporazuma nisu poznate, ali je novinska agencija Kyodo ranije izvijestila da su SAD prihvatile japanski prijedlog za preseljenje zračne baze Futenma u već postojeću američku bazu Camp Schwab na Okinawi.

Lawless, koji vodi američko izaslanstvo, produžio je svoj boravak u Japanu kako bi dvije strane mogle održati treći, nepredviđeni dan razgovora u pokušaju da postignu dogovor prije sastanka svojih ministara obrane i vanjskih poslova u Washingtonu ovog vikenda i posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Japanu 16. studenoga.

Lokalni japanski dužnosnici zatražili su zatvaranje baze Futenma još 1996. nakon što su trojica američkih marinaca godinu dana ranije silovala jednu japansku tinejdžerku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙