FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: EU će uskoro BiH ponuditi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Povjerenik EU za proširenje OlliRehn u četvrtak je na međunarodnoj konferenciji "Deset godina odDaytona i dalje" u Ženevi izjavio kako će EU uskoro ponuditi Bosni iHercegovini pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Povjerenik EU za proširenje Olli Rehn u četvrtak je na međunarodnoj konferenciji "Deset godina od Daytona i dalje" u Ženevi izjavio kako će EU uskoro ponuditi Bosni i Hercegovini pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji.

Dvodnevna konferencija u organizaciji Asocijacije BiH 2005. održava se u povodu 10. obljetnice mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini koji je započeo u rujnu 1995. godine u Ženevi. Nakon toga je u studenom u Daytonu dogovoren mirovni ugovor koji je potpisan 14. prosinca u Parizu.

Vrijeme je priznati ograničenja daytonskog sporazuma rekao je Rehn koji se izjasnio i za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH.

Temeljne prepreke koje vlasti BiH moraju svladati prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU su kompleksna ustavna struktura, financijska neodrživost i pozicija visokog predstavnika, rekao je Rehn. Istaknuo je također da je upitno i da li je ustavni okvir koji postoji u BiH prikladan za napredovanje u procesu integracije. Nabrojavši da BiH ima "13 vlada, 700 parlamentaraca, 180 ministara, 13 premijera i tri predsjednika", Rehn je ocijenio da je "ustavna struktura komplicirana i fiskalno neodrživa i da taj problem umanjuje sposobnost zemlje za pregovore".

"Uloga visokog predstavnika je problematična. Ona je bila korisna i pomogla je da se zemlja normalizira ali je sada trenutak da BiH poduzme više za vlastitu budućnost", rekao je Rehn.

Prvog dana konferencije na plenarnoj su sjednici osim Rehna govorili i Wolfgang Petritsch, predsjedavajući Glavnog savjetodavnog odbora Asocijacije, Vreni Muller-Hemi, zastupnik u švicarskom parlamentu i član vanjskopolitičkog odbora švicarskog parlamenta, Micheline Calmy-Rey, ministrica vanjskih poslova Švicarske, Božidar Matić, predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti BiH, Carl Bildt, bivši visoki predstavnik u BiH i Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U četvrtak su u sklopu konferencije s radom i prezentacijom programa počele i Radne skupine za područja izgradnje države, ekonomije, kulture, obrazovanja, sigurnosti i demokracije, a tijekom sutrašnjeg dana programe će prezentirati Radne skupine za područja stabilizacija regije, EU integracije, pravda i pomirenje, odgovornost za budućnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙