FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Restaurirano 12 knjiga iz Spomeničke zbirke Mažuranić - Brlić - Ružić

RIJEKA, 7. studenog 2005.(Hina) - Dvanaest restauriranih knjiga i jednaarhivalija iz Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić - Brlić - Ružiću Rijeci, obnovljenih novcem grada Rijeke, danas su predstavljene uvili "Ružić" na Pećinama, sjedištu zbirke i knjižnice.
RIJEKA, 7. studenog 2005.(Hina) - Dvanaest restauriranih knjiga i jedna arhivalija iz Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić - Brlić - Ružić u Rijeci, obnovljenih novcem grada Rijeke, danas su predstavljene u vili "Ružić" na Pećinama, sjedištu zbirke i knjižnice.

Akcija restauriranja počela je prošle godine, a do sada je obnovljeno 20 knjiga, u što je uloženo 260.000 kuna iz gradskog poračuna.

Među danas predstavljenim restauriranim knjigama je "Glagoljica" izdana u Rimu 1628., "Ispravak za jezici" autora Rudinea i Levakovića iz 1635., Platonova "Opera omnia", tiskana u Veneciji 1556. i psaltir Mordaria i Ljubovića tiskan u Mileševu 1544.

Posebno vrijedna je i, kako je rečeno, restaurirana svečana diploma počasnog građanina grada Zagreba Ivanu Mažuraniću iz 1860. iz zbirke arhivalija. Ostale knjige su većinom iz 17. i 18. stoljeća, a među njima su i one na bosančici.

Voditeljica Restauratorskog zavoda Hrvatskoga državnog arhiva iz Zagreba Tatjana Mušnjak, gdje su knjige restaurirane, kazala je da su nakon obradbe svi listovi presnimljeni na mikrofilmove te je sav sadržaj knjiga dostupan na CD-u. Time ih se štiti od mogućnosti oštećenja daljnjom uporabom.

Gradonačelnik Vojko Obersnel potvrdio je da će grad nastaviti ulagati u zbirku i knjižnicu, ali, kako je rekao, očekuje da će se u to uključiti Ministarstvo kulture i Primorsko-goranska županija. Naime, kako je rekao skrbitelj zbirke Theo de Canziani Jakšić, osim u samu restauraciju knjiga potrebno je stvoriti uvjete za njihovo čuvanje, među ostalim, uvođenjem klime i osiguranja.

Spomenička zbirka i knjižnica Mažuranić - Brlić - Ružić ustanovljena je 1947. Sadrži oko 8000 knjiga u 10.000 svezaka te zbirku arhivalija, fotografija, stilskog namještaja, umjetničkih slika i poprsja. Knjižnicu i zbirku su prikupljali književnik i ban Ivan Mažuranić i njegov brat Antun, sin Vladimir Mažuranić te unuka Ivana Brlić-Mažuranić. U knjižnici se nalazi i nasljedna knjižnica Dimitrija Demetera. Sadašnji vlasnik zbirke i knjižnice je unuk Ivane Brlić-Mažuranić Viktor Ružić i njegova uža obitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙