FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva donacija novom Muzeju suvremene umjetnosti

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - U Ministarstvu kulture potpisan jedanas prvi donatorski ugovor za novi Muzej suvremene umjetnosti uZagrebu.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - U Ministarstvu kulture potpisan je danas prvi donatorski ugovor za novi Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Riječ je o instalaciji "Okviri", koja je bila 2004. izložena na venecijanskom bijenalu arhitekture. Autori instalacije su mladi hrvatski umjetnici Ivana Franke, Petar Mišković, Lea Pelivan i Toma Plejić, a njihov rad za bijenale odabrala je Helena Njirić, tadašnja povjerenica hrvatske izložbe na Venecijanskom bijenalu. Ugovor o donaciji potpisali su ministar kulture Božo Biškupić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, povjerenica izložbe Helena Njirić, te autori instalacije.

Ministar Biškupić zahvalio je hrvatskim umjetnicima na donaciji te je naglasio kako će Ministarstvo pokrenuti još jaču inicijativu da budući muzej dobije što više eksponata, ne samo hrvatskih, nego i inozemnih autora.

Biškupić je izrazio nadu da će drugi umjetnici slijediti primjer ovih koji su prvi donirali svoje djelo.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je umjetnicima na donaciji te istaknuo da će uskoro Grad Zagreb i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa započeti gradnju zgrade Muzičke akademije. Što se tiče Muzeja suvremene umjetnosti Bandić je kazao da će Grad svojim sredstvima pratiti daljnju gradnju Muzeja, rekavši da taj projekt i Muzička akademija ne smiju doći u pitanje.

Muzej suvremene umjetnosti trebao bi biti otvoren 2007. Obuhvaća oko 13,5 tisuća četvornih metara. Uz stalni postav budućeg muzeja, oko pet tisuća četvornih metara predviđeno je za izložbe i druga događanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙