FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: perad se može držati u ograđenom otvorenom prostoru, osim na područjima gdje je bilo ptičje gripe

ZAGREB, 7. studenoga 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnoga gospodarstva Petar Čobanković izvijestio je danas da će upetak za cijelu Hrvatsku, osim u području oko našičkog i ribnjakaGrudnjak, prestati zabrana držanja peradi na otvorenom, uz uvjet da jeograđena u dvorištu.
ZAGREB, 7. studenoga 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković izvijestio je danas da će u petak za cijelu Hrvatsku, osim u području oko našičkog i ribnjaka Grudnjak, prestati zabrana držanja peradi na otvorenom, uz uvjet da je ograđena u dvorištu.

U krugu od 20 kilometara od našičkog i ribnjaka Grudnjak gdje je 21. listopada dokazan virus ptičje gripe, i dalje vrijedi Naredba držanja peradi u zatvorenom prostoru. Na tom području dopušta se nabava jednodnevnih pilića koji se također moraju držati u zatvorenom, rekao je ministar Čobanković na konferenciji za novinare.

Za krug od tri kilometra od našičkog i ribnjaka Grudnjak ukida se zabrana prometovanja stoke i dezinfekcijske barijere.

Te nove mjere stupit će na snagu objavom u Narodnim novinama, u petak, rekao je Čobanković.

Nikola Vrabac iz Hrvatske veterinarske komore najavio je da će Komora nakon ukidanja zabrane svakom seoskom domaćinstvu koje je u akciji suzbijanja ptičje gripe ostalo bez peradi darovati jednodnevne piliće. Ukupno će ih biti donirano oko 24.000.

Čobanković je rekao kako i dalje sve službe pozorno prate stanje vezano uz ptičju gripu.

Od 3.070 zaprimljenih uzoraka divljih ptica i domaće peradi laboratorij Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu obradio je polovicu i svi su negativni na virus ptičje gripe, rekao je Čobanković. Podsjetio je i da je prošli tjedan ukinuta zabrana lova ptica, osim migratornih vrsta.

Predstojnik Centra za peradarstvo Vladimir Savić rekao je da potencijalna opasnost od ponovne pojave ptičje gripe postoji sve dok traje migracija divljih ptica, a to je sredina prosinca.

Predsjednik Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe Mate Brstilo ponovio je da nema razloga za izbjegavanje konzumiranja mesa i proizvoda od peradi.

Čobanković je dodao da je smanjen promet, u dosta tešku situaciju doveo peradarsku industriju, a to je, rekao je, naštetilo i biljnoj proizvodnji jer perad jede kukuruz. Najavio je da će tijekom ovog ili sljedećeg tjedna Vlada predložiti kako pomoći toj industriji.

Nakon konferencije za novinare ministar Čobanković i njegovi suradnici zajedno s novinarima poslužili su se peradarskim proizvodima "Pertunine Ptuj-Pipo Čakovec".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙