FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pjongjang očekuje da će novi krug pregovora biti uspješan

PEKING, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejski čelnikKim Jong-il očekuje da će idući krug šestostranih pregovora onuklearnom programu Sjeverne Koreje početi u prvoj polovici studenogai da će oni biti uspješni, izjavio je u nedjelju jedan kineskidužnosnik.
PEKING, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il očekuje da će idući krug šestostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje početi u prvoj polovici studenoga i da će oni biti uspješni, izjavio je u nedjelju jedan kineski dužnosnik.

Wang Jiarui, čelnik međunarodnog odjela kineske Komunističke partije koji je pomogao u organizaciji posjeta kineskog predsjednika Hua Jintaoa Sjevernoj Koreji, izjavio je da je Kim rekao Huu da je zajednička izjava postignuta na kraju posljednjeg kruga pregovora u rujnu bila "teško dobijeni uspjeh".

Sjeverna Koreja pristala je u tom dokumentu obustaviti svoje programe za proizvodnju nuklearnog oružja i ponovno se pridružiti Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja (NTP) u zamjenu za pomoć i bolje odnose s SAD-om i Japanom.

"Obje su strane ponovile da zagovaraju mirno rješavanje korejskog nuklearnog pitanja putem dijaloga", rekao je Wang na konferenciji za novinare u pekingu.

Kim je rekao Huu da će Sjeverna Koreja "ozbiljno shvatiti svoju obvezu", dodao ej Wang.

"U razgovorima o šestostranim pregovorima i nuklearnom pitanju obojica čelnika su izrazila uvjerenje da će peti krug pregovora početi kao što je planirano i da će donijeti novi napredak", istaknuo je Wang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙