FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: u sukobima s izgrednicima ozlijeđeno 29 policajaca

PARIZ, 7. studenog 2005. (Hina/DPA) - Mladi izgrednici naoružanizračnim puškama ranili su kasno u nedjelju 29 policajaca, što jeobilježilo 11-tu uzastopnu nasilnu noć u Francuskoj, izvijestila jepolicija u pariškom predgrađu Grigny.
PARIZ, 7. studenog 2005. (Hina/DPA) - Mladi izgrednici naoružani zračnim puškama ranili su kasno u nedjelju 29 policajaca, što je obilježilo 11-tu uzastopnu nasilnu noć u Francuskoj, izvijestila je policija u pariškom predgrađu Grigny.

Dva policajca pogođena zračnim mecima hospitalizirana su zbog ozlijeda vrata i noge, nakon što je skupina izgrednika na njih otvorila vatru u Grignyu.

Ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkotzy posjetio je ozlijeđene policajce u bolnici gdje je pokazao policijsku kacigu oštećenu zračnim mecima. "Očito je, gađali su u glavu", rekao je.

Mladi izgrednici bacali su na policiju kamenje i druge predmete, a potom su neki od njih izvadili vatreno oružje pucali na policiju.

Noćni izgredi i ulično nasilje počelo je 27. listopada potaknuto slučajnom smrću dvojice mladih prestupnika koji su bježali pred policijom. Njihova je smrt potakla izljeve gnjeva među nacionalnim manjinama u siromašnim predgrađima prvo Pariza a potom i drugih gradova, nezadovoljnih zbog nezaposlenosti, ksenofobije, diskriminacije i opće marginalizacije u francuskom društvu.

U nedjelju navečer neredi su nastavljeni i u gradovima Touluseu, Nantesu, Strasbourgu, Rennesu, Orleansu.

U Touluseu je zapaljeno 30-tak automobila, a nemiri se šire prema središtu grada, izvijestila je policija.

U Orelansu je ranjen policajac kada su izgrednici bacali 'molotovljeve koktele' na tramvaje, autobuse i automobile.

Dvije osobe ozlijeđene su kada je skupina mladića zapalila autobus u Saint Etienneu, gdje su vlasti potom zaustavile svaki gradski promet. Policija u tom gradu kaže i da je zapaljena osnovna škola, dok je u predgrađu grada Roaennea zapaljeno osam kamiona.

Automobili i kante za smeće gore i u Nantesu, Rouenu i Rennesu.

Do ponoći u nedjelju 34 policajca požalilo se na ozljede, zapaljeno je 528 automobila, a uhićeno je 95 osoba.

U subotu je, pak, zapaljeno 1.295 automobila, a policija je uhitila 349 osoba.

Policija je izvijestila da od 27. listopada kada je počelo nasilje na ulicama francuskih gradova nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙