FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski inovatori u Nuernbergu dobili 23 medalje

ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski inovatori dobili su 23medalje i četiri posebne nagrade na 57. međunarodnoj izložbi inovacija(IENA) u Nuernbergu, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske.
ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski inovatori dobili su 23 medalje i četiri posebne nagrade na 57. međunarodnoj izložbi inovacija (IENA) u Nuernbergu, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske.

Na sajmu se od 2. do 6. studenog predstavilo više od 670 inovacija iz 30 zemalja, među kojima 30 inovacija iz Hrvatske. Na IENA-a su imali priliku pokazati se i hrvatski učenici među kojima su nosioci šest medalja.

Ocjenjivački sud na završnoj svečanosti proglasio najbolje inovatore, a nagrađena je trećina inovacija prikazanih na izložbi.

Zlatne medalje dobila su trojica hrvatskih inovatora, pa je tako zlatna medalja za sklopive peraje pripala Zoranu Maksanu iz Biograda na moru, za stolnu glodalicu Ediju Musseru iz Osijeka i za elektornski distributer informacija u prometu (Edip) Miroslavu Špiranoviću iz Valpova.

Srebrne medalje u Hrvatsku će donijeti šest inovatora: Dražen Rzounek iz Zagreba za sistem ručnog upravljanja vozilom za osobe bez ili s poteškoćama donjih ekstremiteta, dr. Edita Štefanić iz Bilja za šampon protiv ušiju s dodatkom biljnih ekstrakata buhača, lavande i kamilice, Alen Bartulović iz Splita za interaktivnu CD ROM razglednicu, Klaudio Šturman iz Rovinja za napravu za višerednu proizvodnju čevapčića, Ksenija Medvidović iz Osijeka za novu majonezu i Jakus Zdenko iz Marine za vršu na sklapanje.

Nositelji brončanih medalja su Vatroslav Matulina iz Varaždina za sklopivi kišobran, dr. Branko Rajer za plutajući aerator, Ante Vrban iz Sv. Ivana Zeline za napravu koja omogućava vožnju automobilom po snijegu, ledu, blatu i sličnim uvjetima, Krunoslav Kovačić iz Ludbrega za pojas za motoriste za zaštitu kralježnice i vitalnih organa od posljedica strujanja zraka i povreda, Mato Vlainić iz Osijeka za čokomel, Zoran Mitanovski za napravu za jednoručno veslanje te Milan Sak Bosnar i Ružica Matešić- Puač te Mate Bilić s osječkih fakulteta za novi visokoosjetljivi potenciometrijski senzor za ionske tenzide.

Među učenicima dvije zlatne medalje su dobili Karlo Starčević iz Elektrotehničke škole u Novoj Gradiški za automatiku za plastenik i Paolo Zenzerović iz Tehničke škole Pula za simulator rada pomoćnih brodskih motora. Srebrne medalje dobili su Bruno Benger i Vedran Relja iz Srednje škole Oroslavlje za tipkovnicu za invalidne osobe, Jadranko Smole iz Željezničko- tehničke škole Zagreb za daljinsko upravljanje elektromotorima pomoću radiovalova i PCL-a i Luka Bošnjaković iz Srednje strukovne škole Samobor za robot s gusjenicama upravljan pomoću mikrokontrolera. Brončanu medalju je dobio Mladen Križanec iz Elektrostrojarske škole Varaždin za programiranu bušilicu.

Na IENA-i su hrvatski izumitelji dobili i četiri posebne nagrade, a Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijelile su tri posebna priznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙