FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljena književna nagrada "Gjalski"

ZABOK, 29. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnja književna nagrada"Ksaver Šandor Gjalski" dodijeljena je večeras u Zaboku Luki Paljetkuza roman "Skroviti vrt" u izdanju Profil Internationala iz Zagreba.
ZABOK, 29. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnja književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" dodijeljena je večeras u Zaboku Luki Paljetku za roman "Skroviti vrt" u izdanju Profil Internationala iz Zagreba.

"Skroviti vrt" imaginarna je dnevnička biografija dubrovačke plemkinje Cvjete Zuzorić, kazao je Tito Bilopavlović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu "Gjalskog", koje je jednoglasno odlučilo da ova prestižna književna nagrada za domaće prozno djelo pripadne akademiku Paljetku.

Zahvaljujući na nagradi, Paljetak je naglasio kako je "Skroviti vrt" njegov prozni prvijenac na kojemu je radio punih devet godina.

Ulomke iz nagrađenog romana kazivala je glumica Kristina Krepela, a u glazbenom dijelu progranu nastupili su pijanisti Nikola Vrančić i Mario Čopor te sopranistica Ljerka Vladović.

Nagrada "Gjalski" sastoji se od plakete s likom Ksavera Šandora Gjalskog, povelje i novčanog iznosa, a nagradu dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture i Grad Zabok.

Književna nagrada "K.S. Gjalski" ustanovljena je 1979. na 125. obljetnicu rođenja slavnog pisca, rođenog Zabočanina. Tada je odlučeno da će se nagrada dodjeljivati svake druge godine za neobjavljeno prozno djelo, a od 1985. "Gjalski" postaje godišnja književna nagrada, koja je jesenas dodijeljena po 23. puta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙