FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština uzgajivača simentalskih goveda održana u Vrbovcu

VRBOVEC, 6. studenog 2005. (Hina) - Potrebno je zaustaviti pad ipovećati uzgoj simentalskih goveda, koji ima dugu tradiciju uHrvatskoj, rečeno je danas na godišnjoj i izbornoj skupštiniHrvatskoga saveza uzgajivača simentalskog goveda "CroSim" u Vrbovcu.
VRBOVEC, 6. studenog 2005. (Hina) - Potrebno je zaustaviti pad i povećati uzgoj simentalskih goveda, koji ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, rečeno je danas na godišnjoj i izbornoj skupštini Hrvatskoga saveza uzgajivača simentalskog goveda "CroSim" u Vrbovcu.

Goveda simentalske pasmine u govedarstvu su zastupljena 80 posto, ali se njihov broj posljednjih godina znatno smanjio, složili su se sudionici skupa, ističući da je simentalska pasmina, kombinirana za proizvodnju mlijeka i mesa, idealna za uzgoj u Hrvatskoj.

Slavko Imbrišak, koji je danas ponovno izabran za predsjednika "CroSima", rekao je kako je za povećanje uzgoja nužna veća pomoć države i Ministarstva poljoprivrede.

Treba riješiti problem zemljišta, kojeg stočari nemaju dovoljno, a potrebna je i veća stručna pomoć kako bi se popravila genetika našeg simentalca i povećala proizvodnja mlijeka po kravi jer zaostaje za europskim zemljama.

Također je rečeno da prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju treba okrupniti što više malih obiteljskih gospodarstava koja imaju od pet do deset krava.

Istaknuto je da o tradiciji uzgoja tih goveda govori i to što je prva Udruga uzgajivača simentalskog goveda u Hrvatskoj osnovana još godine 1913.

Na skupu su bili čelnici udruga uzgajivača simentalca iz Slovenije i Austrije, koji su govorili o svojim iskustvima.

U Hrvatski savez udruga uzgajivača simentalskog goveda "CroSim" danas su primljene nove članice, tako da ih sada ima oko 1200.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙