FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Azerbejdžanu

BAKU, 6. studenog 2005. (Hina) - U nedjelju rano ujutro počeli suparlamentarni izbori u Azerbejdžanu, na kojima će stanovnici te zemljebirati 125 novih parlamentarnih zastupnika između 1561 kandidata,pripadnika najrazličitijih stranaka i političkih blokova, javile suagencije.
BAKU, 6. studenog 2005. (Hina) - U nedjelju rano ujutro počeli su parlamentarni izbori u Azerbejdžanu, na kojima će stanovnici te zemlje birati 125 novih parlamentarnih zastupnika između 1561 kandidata, pripadnika najrazličitijih stranaka i političkih blokova, javile su agencije.

Najviše izgleda za uspjeh imaju Eni Azerbaijan (Novi Azerbejdžan) predsjednika države Ilhama Alijeva i glavna oporbena skupina Azadliq (Sloboda), koja je proteklih mjeseci organizirala nekoliko prosvjeda u Bakuu, uz nazočnost desetaka tisuća ljudi.

Izbori se procjenjuju kao test stabilnosti i demokracije u Azerbejdžanu, jer se očekuju prosvjedi oporbe, a postoje strahovi da bi ih vlast mogla silom ugušiti.

Tijekom predizborne kampanje oporba je optužila vladajuće za pripremu prijevare, a predsjednik te naftom vrlo bogate bivše sovjetske republike Ilham Alijev rekao je kako je oporba pripremala državni udar u kojem su trebali sudjelovati i neki aktualni ministri u vladi.

Najveća oporbena koalicija Azadliq zaprijetila je da će, ako se ustanove veće izborne prijevare, već u utorak početi prosvjede prema modelu djelovanja ukrajinskih oporbenjaka tijekom prošlogodišnje Narančaste revolucije.

Alijev je najavio da će državni aparat odgovoriti na najsnažniji mogući način. Takvo upozorenje podsjeća na mogućnost ponavljanja scenarija predsjedničkih izbora 2003. na kojima je na vlast došao Alijev, zamijenivši umirućeg oca Hejdara Alijeva, i čiji su rezultati izazvali nemire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙